Údaje o vzorkách neunikli z WADA, nemusia znamenať doping

NETKY.SK • 6 August 2015, 12:43 • 2 min
Údaje o vzorkách neunikli z WADA, nemusia znamenať doping

MONTREAL - Záznamy o výsledkoch testovania krvných vzoriek atlétov, ktoré vyvolali podozrenie z rozsiahleho dopingu, nepochádzajú z archívneho systému Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a väčšina z nich vznikla ešte v období pred zavedením biologických pasov.

slovakia

left justify in out

Generálny riaditeľ WADA David Howman navyše tvrdí, že abnormálne hodnoty vytrhnuté z kontextu dlhodobých ukazovateľov nemusia ešte znamenať, že športovec užíval zakázané látky.

 

Nemecká televízia ARD/WDR a britský denník Sunday Times nedávno informovali, že sa dostali k výsledkom 12 359 krvných testov z databázy IAAF z rokov 2001 - 2012 patriacich vyše 5000 atlétom a dali ich posúdiť austrálskym odborníkom Robinovi Parisottovi a Michaelovi Ashendenovi. Tí usúdili, že viac ako 800 atlétov z 5000 testovaných vrátane medailistov z vrcholných podujatí si mohlo k výsledkom pomôcť zakázaným spôsobom. Najrizikovejšou skupinou boli atléti z Ruska a Kene. "WADA by rada ubezpečila čistých športovcov, že atypické čísla, ktoré sa vyskytli v tejto databáze, nemusia nevyhnutne indikovať doping," uviedol Howman a ďalej vysvetlil: "Biologický pas športovca je založený na kontinuálnej zbierke dát pokrývajúcej dlhšie obdobie. Bolo by ľahkovážne robiť závery z obmedzeného množstva informácií," 


Howman potvrdil, že údaje neunikli zo systému ADAMS, ktorý je podľa neho bezpečný. "WADA ľutuje, že prišlo k úniku dôverných informácií, ale športovcom uisťujeme, že systému ADAMS môžu dôverovať. Väčšina predmetných dát pochádza z obdobia pred zavedením biologických pasov v roku 2009," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona