"Účtovník z Auschwitzu" môže ísť do väzenia aj ako 96-ročný

NETKY.SK • 2 August 2017, 18:35 • 2 min
"Účtovník z Auschwitzu" môže ísť do väzenia aj ako 96-ročný

BERLÍN - Prokuratúra v nemeckom Hannoveri dnes zamietla žiadosť o odklad štvorročného trestu odňatia slobody, ktorý bol vymeraný bývalému dôstojníkovi nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) Oskarovi Gröningovi za napomáhanie pri najmenej 300.000 vraždách vo vyhladzovacom tábore Auschwitz.

slovakia

left justify in out

Zdravotný stav Gröninga, ktorý má v súčasnosti 96 rokov, mu podľa justičných orgánov nebráni ísť do väzenia, pokiaľ bude mať zabezpečenú náležitú starostlivosť, uviedla hovorkyňa prokuratúry Kathrin Söfkerová. Právny zástupca odsúdeného chce napriek tomu podať ďalšiu žiadosť o odklad, pričom tvrdí, že posudkový lekár jeho mandanta riadne nevyšetril.

 

Spolkový súdny dvor v Karlsruhe vlani v novembri potvrdil uvedený rozsudok nad Gröningom, ktorý v júli 2015 vyniesol krajinský súd v Lüneburgu. Niekdajší "esesák" s hodnosťou Rottenführer pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz v rokoch 1942-44. Slúžil tam aj od mája do júla 1944, keď do tábora 137 vlakmi priviezli asi 425.000 židov z Maďarska, pričom najmenej 300.000 z nich takmer okamžite poslali na smrť do plynových komôr.

 

Súčasťou Gröningovej práce bolo triediť osobné veci, ktoré väzni museli pri vstupe do tábora odovzdávať, a vyberať z nich tie hodnotné, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu". Napriek tomu však odmieta, že by bol spolupáchateľom nacistických zločinov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies