Účtovník z Auschwitzu dostal štyri roky

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 11:30 • 2 min
Účtovník z Auschwitzu dostal štyri roky

BERLÍN - Na štyri roky poslal dnes súd v nemeckom meste Lüneburg do väzenia 94-ročného bývalého príslušníka SS Oskara Gröninga obvineného z podielu na vraždách 300.000 ľudí v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Gröning, hodnosťou Rottenführer SS, pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz v rokoch 1942-44. Slúžil tam aj od mája do júla 1944, keď do tábora 137 vlakmi priviezli asi 425.000 židov z Maďarska, pričom najmenej 300.000 z nich takmer okamžite poslali na smrť do plynových komôr.

 

Podľa prokuratúry bolo súčasťou Gröningovej práce triediť osobné veci, ktoré väzni museli pri vstupe do tábora odovzdávať, a vyberať z nich tie hodnotné, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu".

 

Rozhodne vždy odmietal obvinenia, že je spolupáchateľom nacistických zločinov. Stále zdôrazňoval, že on sám nikdy nikoho nezabil.

 

V nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zahynul počas druhej svetovej vojny vyše milión ľudí, väčšina z nich boli židia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies