“Účtovník Osvenčimu” podal žiadosť o milosť

NETKY.SK • 17 Január 2018, 21:07 • 2 min
“Účtovník Osvenčimu” podal žiadosť o milosť

BERLÍN - Oscar Groening je uznaný za vinného pri napomáhaní a vraždení, nie menej ako 300-tisíc väzňov koncentračného tábora v roku 1944. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Oscar Groening, odsúdený v Nemecku na štyri roky odňatia slobody za pomoc pri vražde okolo 300-tisíc väzňov koncentračného tábora Osvienčim, podal žiadosť o milosť. O tom v pondelok informovala televízna a rozhlasová spoločnosť Norddeutscher Rundfunk.

 

Pre 96-ročného muža je to posledná možnosť uniknúť trestu. Na konci decembra roku 2017, Spolkový ústavný súd v Nemecku, neprijal sťažnosť, v ktorej Groening žiadal o odklad trestu.

 

Muž počas vojny sa dobrovoľne zaradil do služby v rade "Waffen-SS". V roku 1944 v Osvienčime, Groening odobrával od väzňov, prichádzajúcich do koncentračného táboru, osobné veci.

 

Zločinec sa priznal, že peniaze, ktoré našiel u väzňov spočítaval a posielal na hlavný administratívny úrad SS v Berlíne, niekedy osobne doručoval korisť do hlavného mesta tretej ríše. Preto ho novinári pomenovali “účtovník Osvienčimu".

 

Aj keď Groening slúžil v koncentračnom tábore približne dva roky, obvinenia proti nemu boli uznesené počas obdobia od 16. mája do 11. júla roku 1944. Počas týchto dvoch mesiacov do Osvienčimu prišlo 137 vlakov z Maďarska, v ktorých bolo okolo 425-tisíc ľudí, 300-tisíc, z ktorých ihneď po príchode boli poslaní do plynových komôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies