Účtovné závierky sa budú ukladať do nového registra

NETKY.SK • 10 Apríl 2012, 07:06 • 2 min
Účtovné závierky sa budú ukladať do nového registra

tovné závierky sa budú ukladať do nového registra - Slovensko Podľa novely zákona o účtovníctve sa mení spôsob zverejňovania účtovných závierok. Dokumenty zostavené k 31.

slovakia

left justify in out

img

Podľa novely zákona o účtovníctve sa mení spôsob zverejňovania účtovných závierok. Dokumenty zostavené k 31. decembru 2012 a neskôr sa budú po novom ukladať do takzvaného Registra účtovných závierok. "V súčasnosti sa účtovné závierky ukladajú do Zbierky listín, ktorá je súčasťou Obchodného registra SR," informovala o tom spoločnosť Accace.
      Register účtovných závierok vytvorilo Ministerstvo financií (MF) SR ako informačný systém verejnej správy. Člení sa na verejnú a neverejnú časť. Účtovné závierky, audítorské a výročné správy sa budú do registra ukladať v elektronickej alebo listinnej forme, pričom zákon bližšie špecifikuje podmienky ukladania. 
      "Zákon stanovuje, že spoločnosť, ktorá je platiteľom DPH, má výslovnú povinnosť ukladať účtovné výkazy elektronicky. Rovnako bude musieť elektronickú komunikáciu využívať aj advokát a daňový poradca, ktorý zastupuje svojho klienta pri správe daní," uviedla advokátka Zuzana Chmeľová.
      Lehota na uloženie závierky je 6 mesiacov od jej zostavenia. V prípade, že príslušný orgán neschváli účtovnú závierku v tejto 6-mesačnej lehote, závierka sa do registra uloží ako neschválená. Dátum jej schválenia sa správcovi registra oznámi dodatočne, najneskôr však do 5 pracovných dní po schválení.
      Účtovné výkazy v listinnej forme budú povinné subjekty doručovať miestnemu príslušnému daňovému úradu. Ukladanie dokumentov v elektronickej forme bude prebiehať prostredníctvom elektronickej podateľne, pričom podrobný postup sa zverejní na internetovej stránke správcu. "Ak si podnikateľ nesplní svoju povinnosť a neuloží účtovné výkazy do registra, hrozí mu sankcia. Daňový úrad dá takémuto subjektu pokutu do výšky 2 % z celkovej sumy majetku podnikateľa, najviac však do výšky 1 milióna eur," upozornila Chmeľová.
      Verejná časť registra bude podľa Accace prístupná verejnosti a po úhrade príslušného správneho poplatku bude možné získať kópie uložených účtovných výkazov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies