Učiteľov už cez prázdniny nebudú prepúšťať

NETKY.SK • 28 Január 2015, 12:56 • 2 min
Učiteľov už cez prázdniny nebudú prepúšťať

BRATISLAVA - Prázdninové prepúšťanie učiteľov sa skončí. Parlament dnes prelomil veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne v pôvodnom znení schválil novelu Zákonníka práce, ktorou sa od začiatku marca tohto roka sprísnia podmienky pre agentúrne zamestnávanie.

slovakia

left justify in out

Spolu so Zákonníkom práce novelizoval aj Zákon o pedagogických zamestnancoch. Pracovný pomer na určitý čas tak bude možné s pedagogickým zamestnancom dohodnúť najkratšie do 31. augusta.

Ako informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová ešte pri decembrovom schválení novely Zákonníka práce v parlamente, návrh upravuje trvanie pracovného pomeru na určitú dobu pri pedagogických zamestnancoch tak, aby sa končil vždy až 31. augusta nasledujúceho kalendárneho roku, teda na celých 12 mesiacov. Táto podmienka nebude platiť, ak školy budú prijímať učiteľov na zastupovanie z dôvodu materskej alebo rodičovskej dovolenky.

 
Počty učiteľov, ktorí prichádzali o prácu vždy pred letnými prázdninami, boli alarmujúce. V júni minulého roka ich prišlo na úrady práce 2 050, pričom 1 650 od prvého septembra nastúpilo do práce. Vo väčšine išlo stále o tie isté školy. Najviac učiteľov skončilo pred letnými prázdninami na úrade práce zo základných škôl, ktorých zaevidovali 912. Po prázdninách ich z evidencie odišlo 703. Bývalý minister školstva Peter Pellegrini ešte v októbri minulého roka vyhlásil, že niektorí riaditelia škôl posielajú cez leto pedagógov na úrady práce, lebo chcú ušetriť na mzdovom normatíve, ktorý ministerstvo školstva posiela na každého pedagóga na plných 12 mesiacov. "Mnohí to potom delia ako odmeny pre tých učiteľov, ktorí na škole zostávajú,“ vyhlásil Pellegrini. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona