Učiteľom sa zmení získavanie kreditov

NETKY.SK • 4 Október 2013, 09:43 • 2 min
Učiteľom sa zmení získavanie kreditov

BRATISLAVA – Kredity, ktorými si učitelia prilepšujú k platu, budú môcť po novom pedagógovia získať už len na verejných inštitúciách. Vyplýva to z novely o pedagogických zamestnancoch, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Návrh poslankýň za stranu Smer-SD Oľgy Nachtmannovej, Dariny Gabániovej a Ivety Liškovej zakázal získavanie kreditov na neverejných inštitúciách, učitelia ich budú môcť nadobudnúť len na vysokých školách, v organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych inštitúciách.

Zmeny podľa Nachtmannovej navrhli na základe poznatkov z praxe, udeľovanie kreditov sa podľa poslankýň za Smer-SD zneužíva a kšeftuje sa s nimi. „Učiteľ napríklad v jeden deň ukončil šesť vzdelávacích programov,“ vysvetlila Nachtmannová, podľa ktorej sa to rovná tomu, že vysokoškolák urobí za deň šesť skúšok, čo nie je možné. 

Opoziční poslanci Nachtmannovej vyčítali, že overovanie kreditov na neverejných inštitúciách chcú zrušiť, aj keď nepredložili žiadne relevantné dôkazy o tom, že pri tom dochádza k zneužívaniu, v akom počte a na akých inštitúciách. Podľa poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) je to „založené čisto na nenávisti poslancov zo Smeru k čomukoľvek, čo nie je štátne, lebo iné zdôvodnenie nám neponúkli“. „Tento návrh nesmeruje k tomu, že tí kvalitní poskytovatelia zostanú na trhu, práve naopak, z trhu bude musieť odísť množstvo poskytovateľov kvalitného kontinuálneho vzdelávania, pretože sa tu ide urobiť rez verejní-neverejní, neverejní z trhu preč,“ uviedla nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Podľa Nachtmannovej však bude minimálne preskúšanie učiteľov vo verejných inštitúciách náročnejšie. „Určite sa nemôže stať, že sa zapíšu a dostanú na základe vyplatenia určitej finančnej čiastky dekrét, priznanie kreditov,“ uviedla poslankyňa. 

Kredity, ktorými si učitelia prilepšujú k platu, budú môcť na základe novely pedagógovia získať len absolvovaním školení a nielen overením svojich schopností. Návrh totiž vypúšťa ustanovenie, ktoré umožňuje zamestnancovi po troch rokoch praxe prihlásiť sa na overenie svojich kompetencií, aké má získať dlhoročnou praxou alebo samoštúdiom. To, aby učitelia aj naďalej mohli overením svojich zručností a kompetencií získať kredity, sa snažila presadiť v pozmeňujúcom návrhu poslankyňa Žitňanská. V hromadnej pripomienke k návrhu to žiadali aj učitelia Slovenskej komory učiteľov, ktorí sa obávali, že budú musieť vysedávať na vzdelávaniach niekoľko dní, zatiaľ čo pri preskúšaní by chýbali v škole len jeden deň. Hromadnú pripomienku do návrhu nezapracovali, Žitňanskej pozmeňujúci návrh poslanci za Smer-SD neschválili. Kredity sú podľa Nachtmannovej na to, aby si učitelia zvyšovali svoje vedomosti. „Takže je adekvátne, že musia podstúpiť nejaké školenie, účasť na nejakých prezentáciách, na práci, aby si urobili nejaké úlohy, pretože aké je to vzdelávanie bez tohto faktora,“ uviedla poslankyňa. Pripomenula, že v novele ide len o riešenie aktuálneho problému, ktorý sa komplexne bude riešiť v chystanej veľkej novele zákona o pedagogických zamestnancoch. Novela poslankýň zo Smeru rieši aj doplňujúce pedagogické vzdelanie učiteľov. Pedagogické vzdelávanie majú poskytovať po novom už aj vysoké školy technických, poľnohospodárskych či umeleckých smerov, ktoré na to majú zázemie a kvalifikovaný pedagogický personál. Budú na to potrebovať akreditovaný program doplňujúceho pedagogického štúdia na pedagogickú spôsobilosť. 
Právna norma nadobudne účinnosť 1. novembra 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies