Učitelia žiadajú Fica o podporu ich plánovaného štrajku

NETKY.SK • 14 Január 2016, 16:38 • 2 min
Učitelia žiadajú Fica o podporu ich plánovaného štrajku

BRATISLAVA - Slovenskí učitelia žiadajú premiéra Roberta Fica, aby vyjadril podporu ich štrajku. Pre agentúru SITA to povedal za Iniciatívu slovenských učiteľov Vladimír Crmoman, ktorý pripomína, že Fico vyjadril plnú podporu štrajku učiteľov v roku 2003.

slovakia

left justify in out

Fico to v roku 2003 zdôvodnil tým, že "spoločenská pozícia učiteľov nezodpovedá dôležitosti ich poslania a pod tlakom reštrikčnej politiky vlády sa stále zhoršuje. Smer preto pozitívne vníma, že zástupcovia školstva už nie sú ochotní nečinne znášať politiku vlády. Vláda postavila oblasť školstva na chvost svojich priorít".

 

Ako argumentuje Crmoman, na Fica sa obrátili, keďže minister školstva Juraj Draxler aj predseda parlamentu Peter Pellegrini sa namiesto riešenia situácie snažia celý problém spolitizovať. “Premiér rozumel situácii v školstve v roku 2003 a som presvedčený, že jej rozumie aj teraz. Preto premiéra žiadame o osobnú angažovanosť, prijatie a podporu," dodáva Crmoman. Podľa zástupcov učiteľov v štrajkovej pohotovosti sa pritom od roku 2003 zásadne nič nezmenilo. Spoločenská a sociálna pozícia učiteľov je alarmujúca, školstvo je na chvoste priorít slovenských vlád a vládne výdavky na školstvo sú hlboko pod priemerom OECD. "Ani opakované zvyšovanie platov učiteľov nezvýšilo atraktivitu učiteľského povolania, keďže nástupný plat zostáva na úrovni absolventov stredných škôl bez maturity. Učitelia na Slovensku zarábajú len zhruba polovicu toho, čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním," dodáva na záver Crmoman.

 

Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Odhodlala sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce podľa iniciatívy uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu. Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku. Minister školstva Juraj Draxler povedal, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti učiteľov je jednoznačne politická iniciatíva, dokonca na úrovni straníckej politiky. Rovnako predseda NR SR Peter Pellegrini uviedol, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies