Učitelia žiadajú, aby novelu zákona z dielne SaS stiahli

NETKY.SK • 19 Január 2017, 18:42 • 2 min
Učitelia žiadajú, aby novelu zákona z dielne SaS stiahli

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov považuje novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a registri trestov, ktorú pripravili poslanci NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, Natália Blahová a Juraj Droba (všetci za SaS), za retroaktivitu nezlučiteľnú s právnym poriadkom a preto ich žiada, aby svoj návrh z rokovania parlamentu stiahli.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman, usilovať sa o zaistenie čo najväčšej bezpečnosti zverených detí je samozrejmé, zavedenie tohto celoplošného opatrenia však nemusí priniesť výsledky, o ktoré sa dokladovaním bezúhonnosti učiteľov poslanci pokúšajú.

 

"Novela vytvára priestor na diskrimináciu a šikanovanie skupiny ľudí jedného povolania. Chráňme deti, ale nezabúdajme na rovnosť práv a povinností," uvádza sa v stanovisku komory učiteľov. "Pýtame sa, prečo sa nevyžaduje minimálne rovnaké opatrenie pre posudzovanie bezúhonnosti aj od poslancov Národnej rady SR, od poslancov v samosprávach ako aj všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy," píše Crmoman. Uviedol tiež, že riaditeľ školy má pri prijímaní nového zamestnanca plnú kompetenciu preveriť jeho bezúhonnosť, rovnako ako aj vtedy, ak sa vyskytne počas zamestnaneckého pomeru učiteľa problém so zákonom, riaditeľ školy je o tom oboznámený a musí vzniknutú situáciu riešiť. Bezúhonnosť pedagogických a odborných zamestnancov rieši zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, podľa ktorého je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu podanie obžaloby na jeho osobu. "Tento paragraf v plnom rozsahu postačuje na riešenie prípadnej ojedinelej trestnej činnosti pedagogických a odborných zamestnancov," uvádzajú učitelia v stanovisku.

 

Podľa návrhu novely zákona o pedagogických zamestnancoch by už zamestnaní pedagógovia nemuseli dokladať svoju bezúhonnosť odpisom z registra trestov. Škola by si však v prípade podozrenia mohla vyžiadať na konkrétneho učiteľa odpis z registra trestov. Cieľom poslancov je, aby si škola takto mohla overiť, či sa v minulosti nedopustil obzvlášť závažného zločinu, ako napríklad zneužívania detí či znásilnenia. Odpisy z registra trestov budú v prípade schválenia novely zákona povinne predkladať len záujemcovia o prácu pedagóga pri nástupe do zamestnania. Škola by tak získala istotu, že na pozíciu učiteľa neprijíma človeka, ktorý sa v minulosti dopustil obzvlášť závažného zločinu a bude tak môcť s väčšou istotou chrániť najlepší záujem žiaka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona