Učitelia vo Francúzsku protestujú proti reforme školského systému

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 14:49 • 2 min
Učitelia vo Francúzsku protestujú proti reforme školského systému

PARÍŽ - Učitelia vo Francúzsku sa v utorok zapojili do celonárodného štrajku proti pripravovanej reforme, ktorá sa stala terčom kritiky konzervatívnej opozície, občanov a sčasti aj vládnej ľavice.

slovakia

left justify in out

Navrhovaná reforma školského systému z dielne 37-ročnej ministerky školstva Najat Vallaud-Belkacemovej spočíva v ponechaní väčšej slobody v rukách škôl v spôsobe ich vedenia výučby, propagácii medziodborového vzdelávania a boja proti elitárstvu, o ktorom väčšina jej podporovateľov tvrdí, že poškodzuje deti. Jej najkontroverznejšími aspektmi je plán venovať menej hodín výučby štúdiu latinčiny a gréčtiny ako aj zrušiť možnosť voľby dvoch cudzích jazykov vo veku 11 rokov pre úzku skupinu najtalentovanejších detí, pričom ušetrené finančné prostriedky umožnia všetkým deťom rozhodnúť sa tak v 12 rokoch.

 

Reforma sa stretla s obrovskou nevôľou učiteľského zboru. Do štrajku sa zapojilo sedem učiteľských zväzov, ktoré zastupujú približne 80 percent všetkých učiteľov v krajine. Zväzy tvrdia, že reforma len prehĺbi rozdiely medzi žiakmi a súťaživosť jednotlivých škôl. Podľa minulotýždňového prieskumu verejnej mienky realizovanom prostredníctvom inštitútu Odoxa s ňou nesúhlasí až 60 percent francúzskej verejnosti, pričom jej odporcovia si myslia, že žiakom skôr uškodí, než pomôže. 

 

Návrh reformy bol podľa agentúry AP reakciou vlády na medzinárodnú štúdiu OECD, ktorá Francúzsko zaradila medzi krajiny s najmenej rovným školským systémom, v ktorom výkon žiaka závisí predovšetkým od jeho sociálno-ekonomického statusu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies