Učitelia sú opäť v uliciach: Pred parlament prišli podporiť odborárov

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 15:26 • 2 min
Učitelia sú opäť v uliciach: Pred parlament prišli podporiť odborárov

BRATISLAVA – Školskí odborári vyzvali vládu a poslancov, aby začali riešiť financovanie školstva postupným zvyšovaním peňazí už v tomto volebnom období.

slovakia

left justify in out

„Vyzývame predstaviteľov všetkých rezortov, aby si uvedomili, že školstvo musí byť nielen politickou, ale hlavne finančnou prioritou vlády,“ vyhlásil pred budovou parlamentu šéf školských odborov Pavel Ondek. Výzvu prečítal pred viac než tisíckou zamestnancov školstva, ktorí prišli dnes na zhromaždenie do Bratislavy z celého Slovenska.

Dav stál pred národnou radou v čase, keď sa školský parlamentný výbor venoval správe o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča. V tej podľa Ondeka stále chýba základ – záväzok vlády každoročne zvyšovať peniaze do školstva. Odborári požadujú každoročne 140 miliónov eur na regionálne školstvo a 60 miliónov na vysoké školstvo. „Preto žiadame vládu, poslancov a Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, aby v Správe o systémových zmenách v školstve tento zámer realizovali postupnými krokmi už v priebehu volebného obdobia tejto vlády – do roku 2016,“ hlásil Ondek. 

Po ukončení zhromaždenia zaniesol Ondek text výzvy do národnej rady šéfovi parlamentného školského výboru Mojmírovi Mamojkovi a cez podateľňu aj predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. „Najpodstatnejšia požiadavka je tá, ktorá hovorí o finančných prostriedkoch, aby boli poskytnuté ešte počas volebného obdobia tejto vlády,“ povedal Ondek pri odchode z parlamentu. 

Dnes na poludnie sa pred Úradom vlády zhromaždilo niekoľko stoviek zamestnancov školstva. Ľudia boli zväčša v žltých tričkách a so žltými zástavami v rukách, niektorí držali aj banány na znak toho, že sa tu cítia ako v "banánovej republike". S transparentmi ako Nechceme podvyživené školstvo či Zachráňte školstvo sa po polhodine vybrali k budove parlamentu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona