Učitelia plánujú stupňovať svoj štrajk

NETKY.SK • 4 Október 2016, 16:00 • 2 min
Učitelia plánujú stupňovať svoj štrajk

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských učiteľov plánuje stupňovať svoj štrajk. Učitelia budú najbližšie štrajkovať v piatok 7. októbra, následne budú v štrajku pokračovať vo štvrtok 13. októbra, v stredu 19. októbra a v utorok 25. októbra.

slovakia

left justify in out

Intervaly štrajkových dní tak skrátia z pôvodných osem dní na šesť dní. Vo všetkých termínoch vynechajú prvé štyri vyučovacie hodiny. Na dnešnom brífingu to povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov s tým, že svoje požiadavky považujú za oprávnené a štrajk za legitímny.


Iniciatíva slovenských učiteľov organizuje na 7. októbra zároveň aj Bazálny pochod. Nespokojní učitelia a ich prívrženci budú v Bratislave pochodovať od 8:30 od Domu odborov až po ministerstvo financií.
Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov sa dnes vyjadrili aj ku kolektívnemu vyjednávaniu. Reagoval tak na návrh vlády, aby sa zvyšovanie platov od nového roka netýkalo pedagogických a odborných zamestnancov v školstve. Kočan hovorí, že tento návrh je výsmechom nielen učiteľom, ale aj riaditeľom a všetkým odborným organizáciám, ktoré pôsobia v školstve. Ako uviedol, iniciatíva nerozumie, prečo keď sa všetky odborné organizácie zhodli v spoločnej deklarácii na číslach, ktoré školstvo potrebuje, prichádza minister financií s nulovým návrhom.


Iniciatíva dnes zároveň reagovala aj na vyjadrenia predsedu NR SR Andreja Danka, ktorý označil požiadavky iniciatívy za nereálne a samotnú iniciatívu za pomerne neznámu. Kočan dnes uviedol, že hneď druhý deň počas zimného štrajku 26. januára kontaktoval Iniciatívu slovenských učiteľov asistent Andreja Danka a vyzval ich na spoluprácu. Iniciatíva pritom podľa Kočana dostala e-mail od Ľudovíta Hajduka, ktorý viedol pri predvolebnej kampani v SNS tím pre školstvo, a ktorý je momentálne riaditeľom Štátneho pedagogického ústavu. Hajduk v ňom pritom podľa Kočana písal, že SNS podporuje požiadavky ISU pre ďalší odborný dialóg pre nastavenie systémových opatrení na zlepšenie nášho školstva.


Zástupcovia vlády v pondelok 3. októbra na druhom kole vyjednávania o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu navrhli, aby sa platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe v budúcom roku zvýšili o pevnú sumu 23 eur. Takéto zvýšenie platov by sa však netýkalo pedagogických a odborných zamestnancov v školstve, keďže im platové tarify vzrástli od začiatku septembra tohto roka o šesť percent.


Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila začiatkom septembra stupňovaný štrajk učiteľov, ktorý sa začal v utorok 13. septembra hodinovým prerušením práce. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov uviedol, že sa doň zapojilo 1 773 učiteľov zo 106 škôl zo všetkých krajov. Následne pokračoval štrajk v stredu 21. septembra, keď 2 000 učiteľov z vyše 150 škôl prerušilo prácu na dve vyučovacie hodiny. Vo štvrtok prerušilo 2 031 učiteľov prácu na tri hodiny. Pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve je pritom približne 89-tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies