Učitelia dnes vstúpili do štrajku: Niektoré školy sa pridajú v utorok

NETKY.SK • 25 Január 2016, 18:31 • 2 min
Učitelia dnes vstúpili do štrajku: Niektoré školy sa pridajú v utorok

BRATISLAVA – ISU očakáva, že počas štrajku zostane zatvorených približne 350 škôl. O 7.00 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.500 učiteľov zo 728 škôl. O tom, či bude škola zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by mali byť rodičia informovaní od riaditeľov škôl alebo od triednych učiteľov. Informácie nájdu aj na web stránkach škôl.

slovakia

left justify in out

 

Nespokojnosť so smerovaním školstva či nesúhlas s dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľskej obce dnes prišli na Námestí SNP v Bratislave vyjadriť učitelia z celého Slovenska. Podľa odhadov organizátorov ich do hlavného mesta prišlo viac ako 2000, a to napríklad z Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice či Nitry, Trnavy a Bratislavy. Zatvorených dnes zostalo podľa organizátorov 301 škôl.

 

Podľa Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) sú teraz pedagógovia v otvorenej vojne. "My máme naše zbrane. Našou najväčšou zbraňou je, že držíme spolu," uviedol na začiatku príhovoru. Politici pedagógov podľa jeho slov nezlomia, lebo sú učiteľmi srdcom. Crmoman zároveň vyzval účastníkov protestu, aby zmobilizovali tých, ktorí ešte stále váhajú. "Spolu vydržíme," zvolal viackrát dav. "Školstvo naozaj potrebuje zmenu, už nechceme čakať, nechceme sa nechať utláčať a dupať po sebe. Problémy sú také veľké, že tu už treba zmenu, a nie potom, ale teraz," zdôraznil Crmoman. Učiteľov prišli na námestie podporiť aj známe osobnosti ako herečka Zuzana Fialová, ale aj zástupcovia lekárskych a sesterských odborov.

 

img

 

Učitelia držali v rukách transparenty ako Zraz prázdnych vreciek, Nehrajte nám divadlo či Dôstojnosť učiteľskej profesii. Počas protestu štrngali zvončekmi a pískali. Zopakovali svoje požiadavky, ktoré sú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

16:52 - Na gymnáziu  v Rimavskej Sobote štrajkovalo 16 pedagógov, fungovalo v obmedzenom režime

 

Na Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote sa dnes do štrajku zapojilo 16 pedagógov z celkového počtu 26. Ako TASR informoval riaditeľ školy Ján Čeman, chod školy sa podarilo zabezpečiť v obmedzenom režime.

 

"Vyučovanie prebiehalo na nižšom stupni nášho osemročného gymnázia. Sú to ešte len deti, ktoré majú 12 až 14 rokov a nechceli sme, aby ich rodičia s nimi mali starosti navyše," vysvetlil riaditeľ s tým, že vidí problémy, ktoré slovenské školy trápia. "Som presvedčený, že platy v školstve nemotivujú, aby sa o pedagogické vzdelanie uchádzali tí najlepší študenti. Nástupný plat pre nich nie je atraktívny," konštatoval. Dodal však, že načasovanie štrajku pred voľbami považuje za nešťastné.

 

Podľa slov koordinátorky štrajku Jany Láskovej štrajkujúci pedagógovia na rimavskosobotskom gymnáziu požadujú, aby sa riešili problémy školstva, ktoré stále narastajú a nikto z vlády sa nimi nezaoberá. "Ide nám tiež o postavenie učiteľov v spoločnosti a navýšenie financií pre školstvo. Potrebná je tiež zmena v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov. Chceme, aby sa sedemročné obmedzenie platnosti kreditov zrušilo a aby toto vzdelávanie platilo natrvalo," priblížila.

 

Zapojení pedagógovia sú podľa jej slov pripravení vo svojom proteste pokračovať. "Vieme, že je to neobmedzený štrajk a prináša pre nás aj negatíva, keďže nemáme zaplatené dni, počas ktorých štrajkujeme. Sme si však vedomí, do čoho sme šli a stojíme si za tým. Chceme určite zmenu. Nemienime sa pozerať na to, že naše deti nebudú mať kvalitné školstvo a budú odchádzať na štúdiá do zahraničia a zostanú tam," uviedla Lásková s tým, že im ide celkovo o budúcnosť Slovenska.

 

Podľa riaditeľa bude gymnázium v obmedzenom režime fungovať aj v utorok 26. januára. "Ako sa situácia vyvinie ďalej, to zatiaľ ťažko povedať," uzavrel.

Podľa údajov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) sa v Rimavskosobotskom okrese do štrajku zapojilo celkovo päť škôl. V rámci stredných škôl je to okrem rimavskosobotského gymnázia ešte Evanjelické gymnázium v Tisovci a Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Zo základných škôl (ZŠ) sa do štrajku zapojila ZŠ J. F. Rimavského v Hnúšti a ZŠ V. Mináča v Klenovci.

 

Cieľom časovo neobmedzeného štrajku, ktorý vyhlásila ISU od dnešného dňa, je zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Učitelia zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

16:51 - Priemerný plat pedagógov na školách KSK bol vlani 1049 eur

 

Nízke platové ohodnotenie učiteľov je jednou z hlavných tém, ktoré sprevádzajú aktuálne udalosti v slovenskom školstve. Ako dnes informoval Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK), priemerný plat pedagógov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK bol v roku 2015 na úrovni 1049 eur.

 

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí 2526 pedagógov. V roku 2014 bol ich priemerný plat 1000 eur, v minulom roku vzrástol o 49 eur.

 

"Zdôrazňujeme, že ide o priemerný plat, ktorý musí rešpektovať v súčasnosti platné platové tarify a ostatné legislatívne náležitosti. Ide o údaje, ktoré sú v jednotlivých školách súčasťou účtovníctva, nepripúšťame preto možnosť skreslenia. Údaje sú sumarizované zriaďovateľom prostredníctvom oficiálneho zberu údajov," informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

 

Kým vo vyššej kolektívnej zmluve je garantovaná výška pohyblivej zložky mzdy na úrovni šesť percent, na školách KSK dosahovala v roku 2014 priemernú hodnotu 14,9 percenta a v roku 2015 to bolo 15,6 percenta. Na niektorých školách je podľa KSK úroveň pohyblivej zložky mzdy ešte vyššia. Napríklad na Strednej zdravotníckej škole na Moyzesovej ulici v Košiciach dosiahla v roku 2014 hodnotu 30,9 percenta a vlani 37,4 percenta. Na Gymnáziu na Školskej ulici v Spišskej Novej Vsi v roku 2014 dosiahla 13,7 percenta, vlani 11,4 percenta.

 

"Na 63 stredných školách, ktoré sú v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, sa snažíme učiteľom vytvoriť čo najlepšie podmienky. Treba si však uvedomiť, že ide o prenesenú kompetenciu štátu, výšku odmien vieme ovplyvniť len v istej miere v pohyblivých zložkách. Na základe podrobných hodnotiacich kritérií odmeňujeme pedagógov, ktorí majú výborné výsledky a robia aj čosi navyše," povedal vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

 

Priemerná mesačná mzda v SR dosiahla v treťom štvrťroku 2015 hodnotu 963 eur. Priemer hrubej mesačnej mzdy v nepodnikateľskej sfére bol 828 eur. "S priemernou mzdou 1049 eur majú pedagogickí zamestnanci v KSK 1,26-násobok mzdy v nepodnikateľskej sfére," konštatoval Úrad KSK.

 

16:45 - Draxler: Zatvorených dnes bolo na Slovensku 179 škôl, čo je 2,66 percenta

 

Na Slovensku bolo dnes v rámci štrajku zatvorených 179 škôl, čo predstavuje 2,66 percenta všetkých škôl a školských zariadení. Informoval o tom na brífingu minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD). Na Slovensku je celkovo 6724 škôl a školských zariadení.

 

Najviac zatvorených škôl bolo dnes v Bratislavskom kraji, a to 43, čo predstavuje necelých sedem percent. Najmenej škôl bolo zatvorených v Prešovskom kraji - štyri, čo je 0,32 percenta. Zo zdravotnej poisťovne sa pre štrajk odhlásilo 6969 zamestnancov v školstve. Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dnes informovali, že zatvorených je 301 škôl.

 

Draxler uviedol, že rešpektuje právo na štrajk. "Vláda v tejto chvíli už nemôže zaviazať vládu, ktorá vzíde z marcových volieb, niekoľko týždňov predtým, ako sa udejú voľby, konkrétnymi opatreniami," zdôraznil šéf rezortu školstva. Zároveň poďakoval učiteľom, ktorí sa do štrajku nezapojili.

 

Draxler opäť pripomenul, že platy učiteľov rástli, ministerstvo zakázalo prázdninové prepúšťanie učiteľov či vytvorilo úrad na ochranu učiteľov. Podľa ministra sa taktiež znížila byrokracia v školách. Dodal, že rezort pripravuje kľúčové dokumenty, napríklad pri kontinuálnom vzdelávaní. Učitelia sa budú môcť podieľať aj na programovom vyhlásení vlády.

 

Časť učiteľov dnes prišla do Bratislavy vyjadriť svoju nespokojnosť so smerovaním školstva či nesúhlas s dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľskej obce. Očakávajú, že vláda spraví všetko pre to, aby sa štrajk skončil.

 

Približne 2000 učiteľov začalo dnes protest na Námestí SNP v Bratislave, kde ich prišli podporiť aj zástupcovia lekárskych a sesterských odborov. Učitelia prišli do hlavného mesta z celého Slovenska, napríklad z Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice či Nitry, Trnavy a Bratislavy. Z námestia sa potom dav presunul pred Národnú radu SR, kde taktiež učitelia hovorili o svojich požiadavkách.

 

Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

16:34 - Pre štrajk ostalo v kraji podľa ISU zatvorených 64 škôl

 

V Bratislavskom kraji zostalo dnes pre štrajk učiteľov zatvorených 64 škôl. Do boja za lepšie podmienky v školstve sa v Bratislavskom kraji zapojilo 3 105 učiteľov zo 168 škôl, informoval agentúru SITA Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU). 

 

Do učiteľského štrajku sa dnes v Bratislavskom kraji zapojili učitelia stredných, základných i materských škôl. Za lepšie podmienky v školstve dnes bojovalo 468 učiteľov z 27 stredných škôl v Bratislavskom kraji. Neučilo sa napríklad v Škole pre Mimoriadne nadané deti a Gymnáziu na Teplickej ulici v Bratislave, zatvorené ostali aj SOŠ Svätoplukova, SOŠ masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej, SPŠ elektrotechnická Karola Adlera. Voľno dnes dostali aj študenti Športového gymnázia na Ostredkovej ulici či Gymnázia Grösslingova. Na ostatných stredných školách sa učilo riadne alebo podľa upraveného rozvrhu. Neučili sa dnes ani deti zo ZŠ Štúrova v Malackách, škola ostane zatvorená aj v utorok 26. januára. Štrajk sa dotkol aj malackej ZŠ J. Dérera, v ktorej dnes dostali voľno deviataci. Ostatné ročníky sa podľa hovorkyne mesta Malacky Ľubice Pilzovej učili normálne, štrajkujúcich učiteľov suplovali kolegovia, ktorí ostali v práci. Škola už bude v utorok otvorená normálne. Na jedinej základnej škole v zriadovateľskej pôsobnosti mesta Senec sa dnes tiež neučilo, do štrajku sa zapojilo 36 miestnych učiteľov. No od utorka už senecké deti do školy budú musieť ísť, škola však skráti vyučovanie. V Pezinku sa štrajk dotkol troch základných škôl, neučilo sa dnes v ZŠ Fándlyho, ZŠ Kupeckého ani v ZŠ Na bielenisku. V Bratislave sa do štrajku učiteľov zapojilo vyše 40 základných a približne desiatka materských škôl. Viaceré školy v hlavnom meste ostali dnes úplne alebo čiastočne zatvorené, iné otvorili zberné triedy či upravili rozvrh. V školách, z ktorých sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov, sa vyučovalo normálne.


Tisícky učiteľov dnes vstúpili do ostrého štrajku. Zatvorených dnes ostalo podľa Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov približne 300 škôl po celom Slovensku, ďalšie pracovali v obmedzenej prevádzke. Doteraz sa na štrajk registrovalo na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov 11 724 učiteľov zo 760 škôl. Učitelia prišli svoj názor dnes vyjadriť na demonštráciu do Bratislavy. Tá sa začala o 11. hodine na Námestí SNP, kde sa zišlo približne 1 500 ľudí a spoločne sa vybrali k budove NR SR. Ďalšie protestné zhromaždenie je naplánované na stredu 27. januára v Leviciach. Kým iniciatíva učiteľov hovorí o približne 300 zatvorených školách, ministerstvo školstva má celkom iné počty. Podľa ministra školstva Juraja Draxlera štrajk dnes zatvoril 179 škôl na Slovensku. Líšia sa aj čísla o zatvorených školách v Bratislavskom kraji. Podľa Kočana z Iniciatívy slovenských učiteľov v Bratislavskom kraji dnes ostalo zatvorených 64 škôl, no ministerstvo školstva ich napočítalo len 43. 

 

14:38 - Učitelia sú odhodlaní v štrajku vydržať a vyzývajú vládu, aby konala

 

Časť učiteľov dnes prišla do Bratislavy vyjadriť svoju nespokojnosť so smerovaním školstva či nesúhlas s dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľskej obce. Očakávajú, že vláda spraví všetko pre to, aby sa štrajk skončil. Podľa informácií Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) je dnes po celom Slovensku zatvorených 301 škôl.

"Mali by si dobre zvážiť, čo spravia ďalej. Sme pripravení rokovať," odkázal po skončení demonštrácie Branislav Kočan z ISU. Vláda a minister by podľa jeho slov mali spraviť všetko pre to, aby sa štrajk čo najskôr skončil. Učitelia sú podľa Kočana pripravení vydržať až do konca.

 

14:30 - Minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) bude reagovať na štrajk na brífingu o 15.30 h.

 

14:25 - V Prešovskom kraji zatvorili štyri školy, niekde zabezpečili náhradný program

 

Do štrajku učiteľov v Prešovskom kraji sa dnes zapojilo podľa verejne dostupných informácií z webstránky Iniciatívy slovenských učiteľov 34 škôl z celkového počtu 1154. Väčšinou išlo o jednotlivcov zo zaregistrovaných škôl. Chod väčšiny škôl bol plne zabezpečený.

 

Podľa vyjadrenia vedúcej odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslavy Komanickej dnes boli v kraji zatvorené štyri školy. Išlo o Súkromnú strednú školu ELBA v Prešove, Cirkevné gymnázium v Starej Ľubovni, Základnú školu s materskou školou v Šarišských Michaľanoch (Sabinov) a Základnú školu s materskou školou vo Vyšných Ružbachoch (Stará Ľubovňa).

 

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, spomedzi stredných škôl v ich zriaďovateľskej pôsobnosti sa do štrajku zapojilo päť škôl. Gymnázium vo Vranove nad Topľou zabezpečilo pre svojich žiakov náhradný program. Hovorkyňa konkretizovala, že v rámci Dňa výchovných aktivít žiaci navštívili Domov sociálnych služieb, boli v múzeu, venovali sa rôznym seminárom a športovým súťažiam. Stredná umelecká škola v Prešove tiež zabezpečila pre študentov náhradný program. V ďalších dvoch stredných školách prebiehalo riadne vyučovanie – v Strednej odbornej škole na Košickej ulici v Prešove sa do štrajku zapojili dvaja učitelia, v Strednej odbornej škole obchodu a služieb na Sídlisku duklianskych hrdinov v Prešove štrajkovalo deväť pedagógov. Na území kraja sa nachádza spolu 115 stredných škôl bez ohľadu na zriaďovateľa, na ktorých študuje zhruba 35.000 žiakov. Fitzeková doplnila, že z tohto počtu je 80 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja s celkovým počtom žiakov 27.400.

 

14:19 - V TTSK sa v niektorých školách neučí, niekde je skrátené vyučovanie

 

Do štrajku učiteľov sa v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) zapojilo 209 z celkových 1875 učiteľov. Štrajk v rôznych podobách prebieha podľa hovorcu TTSK Patrika Velšica v deviatich školách z 51.

 

 

Riaditeľské voľno si dnes užívali študenti v Dunajskej Strede na Športovom gymnáziu (zapojených 85 percent pedagógov) a Strednej odbornej škole rozvoja vidieka (100 percent), obe s vyučovacím jazykom maďarským, a tiež v Strednej zdravotníckej škole (100 percent). Problémy s náhradným režimom riešili riaditelia ostatných štrajkujúcich škôl - Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi (30 percent), Gymnáziu Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici (48,6 percenta), Športovom gymnáziu Jozefa Herdu v Trnave (28,1 percenta), na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici (69,2 percenta) a na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi (53,8 percenta). Podľa riaditeľa gymnázia v Senici Pavla Otépku sa dnes učilo sedem z 19 tried. Na utorok (26.1.) zatiaľ neohlásil ani jeden štrajkujúci učiteľ návrat. "Naši žiaci majú pokyny sledovať web školy a tam sa dozvedia, či sa ich trieda bude na druhý deň učiť," povedal pre TASR. V Senici sa neučilo ani v troch základných (ZŠ) školách, riaditeľ ZŠ na Ulici V. P. Tótha Vladimír Šváček pre TASR uviedol, že v štrajku je 96 percent pedagogického zboru. "Ja neštrajkujem, som v škole s upratovačkami a kuchárkami. Tie robia pravidelnú údržbu kuchyne, keďže sa nevarí," povedal Šváček.

 

V Trnave boli dnes zatvorené dve materské školy. K štrajku sa pridalo aj päť z deviatich ZŠ. "Na Atómovej ulici jeden učiteľ, na Bottovej ulici 26, na Gorkého ulici 15," informovala TASR vedúca odboru školstva na radnici Ružena Maková. ZŠ na Gorkého informovala, že do 29. januára sa bude vyučovať v skrátenom režime - štyri vyučovacie hodiny, školský klub bude plne fungovať. V ZŠ Kornela Mahra má druhý stupeň upravený režim.

V Hlohovci zostali doma deti z troch ZŠ – na uliciach Podzámska, M. R. Štefánika a na Pribinovej a zapojilo sa aj Centrum voľného času Dúha. V Piešťanoch štrajkuje iba jedna škola, ZŠ na Ulici M. R. Štefánika, kde sa dnes nevyučovalo.

 

V Trnavskom kraji sa zapojilo do štrajku viac ako 65 škôl. V kraji je dovedna 301 MŠ, 221 ZŠ, 22 základných škôl, ktoré sú administratívne spojené s materskými školami, 22 gymnázií, 46 stredných odborných škôl, 13 SŠ a jedno konzervatórium.

 

13:49 - Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Žarnovici

 

Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Strednej odbornej škole (SOŠ) v Žarnovici. Z 22 pedagogických zamestnancov, ktorí na škole pracujú, sa do štrajku zapojilo 21 z nich. "Ideme podľa pokynov ministerstva školstva, čiže sme sa odhlásili z poisťovní a samozrejme ideme bez mzdy," skonštatoval riaditeľ školy Stanislav Hlavna.

 

Na škole sa teda nebude vyučovať dnes a v utorok 26. januára. "Vzhľadom na to, že v tomto období je pred pol rokom, zajtra sme sa dohovorili v rámci svojej dobrovoľnosti, že o 12.00 sa zídeme, urobíme klasifikačnú poradu, aby sme ani ten polročný cyklus neobmedzili," dodal riaditeľ s tým, že vyučovať by chceli začať opäť od stredy (27.1.). Štrajk však podľa jeho slov chcú podporovať aj naďalej.

 

13:47 - Rodičia v Rači podporujú štrajk učiteľov, tvrdí samospráva

 

Rodičia podporujú aktivity pedagógov, ktorí sa rozhodli dnes vstúpiť do ostrého štrajku, a plne ich akceptujú. Tvrdí to bratislavská mestská časť Rača. Podľa samosprávy to dokazuje aj situácia v tunajšej Materskej škole na Plickovej ulici. "V prípade dnešného voľna v materskej škole si rodičia ochotne nechali deti doma a škôlka nemusela organizovať náhradný program alebo presun detí do iných škôlok," povedala pre TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

 

Z dvoch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Rača sa do štrajku učiteľov zapojila jedna – Základná škola Tbiliská. Na dnešok vyhlásila riaditeľka školy voľno. "Z 33 pedagógov pracujúcich v tejto škole sa do štrajku zapojilo 26," priblížila TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková. Aj na pôde materských škôl, ktorých je v zriaďovateľskej pôsobnosti račianskej samosprávy sedem, sa do štrajku zapojila len jedna, a to Materská škola Plickova. Z celkového počtu osem učiteľov v tejto materskej škole sa do štrajku vstúpilo sedem.

 

13:39 - Počet štrajkujúcich škôl v nitrianskom regióne sa počas víkendu takmer zdvojnásobil

 

Autobusmi z Nitry, Levíc i Topoľčian dnes dopoludnia vyrážali učitelia z Nitrianskeho kraja na štrajk do Bratislavy. Podľa slov koordinátora z Iniciatívy nitrianskych učiteľov Štefana Šimonova ďalší učitelia z okresov Šaľa a Nové Zámky cestovali na štrajk osobnými autami. „Momentálne neviem povedať presný počet pedagógov, ktorí šli do Bratislavy, ale podľa mojich informácií odcestovala väčšina z tých, ktorí sa do štrajku zapojili,“ uviedol pre TASR Šimonov.

 

V priebehu uplynulého víkendu vzrástol počet škôl v Nitrianskom kraji, ktoré sa do štrajku učiteľov zapojili, takmer na dvojnásobok. Kým ešte vo štvrtok (21.1.) Iniciatíva slovenských učiteľov uvádzala na svojej webovej stránke viac ako 50 škôl podporujúcich štrajk, dnes už bola podľa Šimonova do protestnej akcie zapojená približne stovka stredných, základných a materských škôl, čo je viac ako 11 percent zo všetkých škôl v tomto regióne. „V samotnej Nitre sa štrajkuje na štyroch stredných a siedmich základných školách (ZŠ). Štrajk je okrem toho aj v dvoch škôlkach, ktoré fungujú pri ZŠ. V rámci Nitrianskeho kraja sa do neobmedzeného štrajku zapojilo už viac ako 1500 pedagogických a odborných zamestnancov,“ povedal Šimonov.

 

13:32 - Na Orave sa do štrajku zapojilo viac ako 20 z takmer 120 škôl

 

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov sa dnes zapojilo 24 z takmer 120 materských, základných a stredných škôl na Orave. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU). ISU podporili pedagógovia Cirkevnej spojenej školy v Dolnom Kubíne. Vyučovanie však prebieha na všetkých stupňoch základnej školy a v prvom až treťom ročníku gymnázia, od štvrtka 28. januára sa bude vyučovať podľa pôvodného rozvrhu v celej škole. Z dôvodu zapojenia sa niektorých pedagogických zamestnancov Základnej školy s materskou školou Martina Kukučína v Dolnom Kubíne do ostrého neobmedzeného štrajku pedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení funguje škola až do odvolania v obmedzenom režime. "Rodičov žiadame, aby pravidelne sledovali našu internetovú stránku, kde pri zmene aktualizujeme informácie každý deň približne do 14.30 h," vysvetľuje riaditeľka školy Katarína Števonková.

 

Takmer celý pedagogický zbor Základnej školy s Materskou školou Vitanová sa zapojil do ostrého štrajku a dnes sa ani v základnej ani materskej škole vôbec nevyučovalo. Rovnako je to napríklad aj v Zázrivej, Pucove, Oravskom Veselom, Chlebniciach či v Dlhej nad Oravou. Do školy tu neprišli deti základných škôl, materských škôl sa štrajk nedotkol.

 

V Mútnom sa rozhodlo štrajkovať 29 pedagógov základnej školy spoločne s deviatimi učiteľkami z materskej školy. "Sme nespokojní so systémom, učebnými pomôckami aj nestabilitou v školstve. Neustále zavádzajú rôzne neotestované vzdelávacie programy. Tieto zmeny nám prekážajú,“ povedala riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Chlebniciach.

 

13:31 - Požiadavkám učiteľov rozumejú aj #Sieť, SNS a SaS

 

Mimoparlamentná strana #Sieť podľa svojej hovorkyne Karolíny Duckej požiadavkám učiteľov rozumie a považuje ich za oprávnené. "Už pred rokom sme sa preto zaviazali k zvýšeniu investície do vzdelávania o 30 percent. Politici podľa nás nemajú morálne právo hodnotiť spôsob, akým sa učiteľské odbory rozhodli presadiť svoje nároky. Naopak, majú povinnosť urobiť všetko pre to, aby za tieto nároky učitelia už nikdy nemuseli štrajkovať," uviedla Ducká.

 

V podobnom duchu to vidí aj prvý podpredseda mimoparlamentnej SNS Jaroslav Paška. "Rozumieme učiteľom, ktorí štrajkujú, vážime si ich prácu, ale sme presvedčení, že súčasný štrajk nevyrieši celý súbor problémov a neprinesie systémové zmeny, lebo je krátko pred voľbami. Štrajk vnímam ako ohodnotenie pôsobenia súčasnej vlády zo strany učiteľov," povedal Paška. SNS súhlasí s tým, že treba riešiť problémy učiteľov a pedagogického procesu na základných aj stredných školách. "Rovnako ako treba riešiť problémy v zdravotníctve a ďalších sférach nášho hospodárskeho života. Preto si myslíme, že v tomto volebnom období už súčasná vláda neurobí tak zásadné opatrenia, ktoré by umožnili napraviť jej štvorročné zlyhania v oblasti riadenia školstva, zdravotníctva, ale aj sociálnych vecí," dodal Paška.

 

Opozičná SaS zase považuje štrajk učiteľov za legitímny prostriedok, ako poukázať na neudržateľný stav školstva. "Štrajk nie je len o tom, aby učitelia mali viac peňazí, ale najmä o snahe zastaviť desaťročie trvajúce prešľapovanie slovenského školstva na mieste. Ak chceme v kvalite vzdelávania, ale aj ekonomického rozvoja držať krok so západnými krajinami, musíme začať adekvátne platiť učiteľov. Je kľúčovou výzvou pre Slovensko nastaviť vzdelávací systém tak, aby sa kvalitou vedomostí a zručností naše deti neprepadali v globálnom meradle, čo sa, žiaľ, aktuálne deje," upozornil poslanec za SaS Martin Poliačik. Liberáli preto považujú rast platov učiteľov, najmä tých začínajúcich, za kľúčový krok, ktorý musí byť sprevádzaný ďalšími opatreniami. "Je dôležité hovoriť o témach, akými sú starnutie učiteľského zboru, nedostatočný záujem mladých ľudí o učiteľské povolanie, kvalita absolventov pedagogických fakúlt a skutočnosť, že učiteľom dnes môže byť skoro každý," uzavrel Poliačik.

 

12:53 - Učitelia smerujú k Národnej rade SR

 

Štrajkujúci učitelia smerujú z Námestia SNP v Bratislave, kde ich je podľa prítomných policajtov približne 1 500, k Národnej rade SR. Pred parlamentom plánujú prečítať výzvu politikom. Následne by sa mala demonštrácia skončiť. Ostrý štrajk, ktorý sa začal dnes, sa ešte nekončí. Ako pre agentúru SITA povedala učiteľka z Iniciatívy slovenských učiteľov Jana Ftáčnik Pastorková, ďalšia demonštrácia bude ešte v stredu v Leviciach, Iniciatíva košických učiteľov avizuje zhromaždenie na štvrtok, potom ďalšie demonštrácie neplánujú, ale chcú sa stretnúť s rodičmi. 

 

Predtým, ako sa skončila demonštrácia na bratislavskom Námestí SNP, učitelia zaspievali študentskú hymnu Gaudeamus igitur. Demonštráciu na mieste podporil aj predseda Lekárskeho odborové združenia Peter Visolajský. 

 

 

12:30 - V štrajku sú i ZŠ v obciach Bratislavského kraja, nie všetky zatvorili

Do štrajku učiteľov sa dnes zapojili aj školy z obcí Bratislavského kraja. Nie všetky sa chystajú na časovo neobmedzený štrajk. Niektoré ostanú zatvorené iba dnes, v iných sa pokračuje bez zmien.

 

Len na dnešok vyhlásili štrajk učitelia zo ZŠ v Plaveckom Mikuláši. "S ich štrajkom sa nestotožňujem, lebo si myslím, že v Plaveckom Mikuláši majú vytvorené dobré podmienky, no, samozrejme, rešpektujem ich právo na štrajk," uviedla pre TASR starostka Plaveckého Mikuláša Marta Hlavatá. Podobne ako v Plaveckom Mikuláši bude štrajk len počas dnešného dňa aj v ZŠ v obci Kuchyňa.

 

V ZŠ v Zohore sa podľa informácií prednostky obecného úradu Gabriely Kafkovej zapojili do štrajku len štyria z viac ako dvadsiatky pedagogických zamestnancov. "Vyučovanie prebieha bez zmeny," informovala prednostka. V plnej prevádzke sa vyučuje aj v ZŠ s MŠ vo Veľkých Levároch. Ku štrajku sa tam aktívne pripojilo päť pedagógov z celkového počtu 29. "Ostatní pedagógovia kolegov v štrajku podporujú, rozhodli sa však aktívne nezapojiť," informoval zástupca riaditeľa ZŠ s MŠ Pavel Bernát.

 

Do neobmedzeného štrajku vstúpila napríklad ZŠ v Rohožníku i v Lozorne. Starosta Lozorna Ľubomír Húbek potvrdil pre TASR, že škola ostala zatvorená. Požiadavky učiteľov považuje Húbek za oprávnené. "Fandíme im, rovnako ako aj rodičia detí," uviedol.

 

Podľa webu záhorí.sk sa na celom Záhorí zapojili do štrajku učiteľov, ktorí vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), pedagógovia z 31 školských zariadení.

 

12:17 - V Košickom kraji sa učí na všetkých stredných školách

 

V Košickom kraji nie je ani jedna stredná škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), na ktorej by sa neučilo. Informovala o tom dnes hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Podľa slov hovorkyne košického magistrátu Lindy Šnajdárovej, zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa nevyučuje na Základnej škole Krosnianska 4, na Základnej škole na Jenisejskej ulici sa dnes vyučujú iba prváci. Do štrajku sa zapojilo osem škôl a okolo 150 učiteľov.

 

„Uvažovali sme aj o verejnom protestnom zhromaždení učiteľov, až dnes sme sa dohodli, že zhromaždenie košických učiteľov uskutočníme vo štvrtok 28. januára popoludní od pätnástej pri Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici,“ informoval dnes agentúru SITA Štefan Csontos z Iniciatívy košických učiteľov. 

 

Ako informovala Bobríková, len niekoľko stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK sa zapojilo do štrajku učiteľov. „Ani jedna zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja neostala zavretá. Vo všetkých sa vyučovalo. Do štrajku sa dnes zapojilo 177 učiteľov z deviatich škôl,“ uviedla Bobríková. Doložila, že v tých, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, boli hodiny suplované, prípadne skrátené. Prioritne bolo zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach. V školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK učí 2 526 učiteľov.

 

Podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej sa do štrajku zapojilo osem škôl a vyše 150 učiteľov. ZŠ na Jenisejskej je v prevádzke v obmedzenom režime. Pre žiakov prvého ročníka bola zabezpečená ranná prevádzka školského klubu detí, vyučovanie a popoludňajšia prevádzka školského klubu detí. Od utorka bude zabezpečená ranná aj popoludňajšia prevádzka školského klubu detí a vyučovanie pre žiakov prvého aj druhého ročníka. „Štrajk je vyhlásený ako neobmedzený, takže neviem, ako dlho budú učitelia štrajkovať. Máme dohodnuté komunikačné kanály, v rámci ktorých ma budú učitelia, ktorí sa rozhodnú nastúpiť do práce, deň vopred do dvanástej informovať a zároveň každý deň do trinástej budeme informovať my rodičov žiakov prostredníctvom internetovej stránky školy o každej zmene. Na základe personálnych kapacít sa budeme snažiť zabezpečiť prevádzku tak, aby sme postupne otvárali od nižších ročníkov po tie vyššie,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ ZŠ Jenisejská Róbert Schwartz.

 

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 34 základných škôl a jedna základná spojená s materskou školou. Jedna škola nie je plne organizovaná.

 

12:11 - Predstavitelia opozície učiteľov v štrajku podporujú

Predstavitelia opozičných strán štrajk asi 11.500 učiteľov podporujú. Za protestujúcich sa dnes postavili politici z Mosta-Híd, KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS či mimoparlamentnej strany SKOK. Dôvodom vyhlásenia ostrého štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania.

 

Podľa Mosta-Híd učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na to, či sa blížia voľby, alebo nie. "Musíme dať nášmu školstvu takú víziu, ktorá vzíde zo širokej celospoločenskej zhody naprieč celým politickým spektrom. A jediným ukazovateľom úspešnosti vlády a ministrov musí byť fakt, ako túto víziu napĺňajú. Takáto vízia by mala byť trvalým kurzom pozitívnych zmien v školstve v záujme skvalitnenia celého systému a jeho jednotlivých súčastí – vrátane odmeňovania učiteľov," uviedol predseda strany Béla Bugár.

 

Most-Híd je presvedčený o nutnosti rýchlej, ale zmysluplnej reakcie na dlhotrvajúce problémy školstva, ktoré sú zapríčinené absenciou systémových zmien a krokov. "Preto sme iniciovali zvolanie školského výboru parlamentu. Jedným z ďalších možných riešení je záväzok politických strán presadiť ako jednu z priorít budúcej vlády komplexný Zákon o financovaní a rozvoji vedy a školstva na Slovensku do roku 2030," dodal Bugár.

 

Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik tvrdí, že učitelia v štrajku sa nedožadujú niečoho navyše, ale chcú len riadne žiť a prestať byť urážaní štátom, ktorý by ich mal chrániť. "Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým pred časom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich," tvrdí Mikolášik. Podľa jeho slov ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia.

 

Štrajk učiteľov podporuje aj OĽaNO-NOVA. "Vzdelanie je to najlepšie veno, aké môžeme dať našim deťom," odkázali Obyčajní na sociálnej sieti.

 

Podľa SDKÚ-DS je štrajk o celom kontexte vzdelávania na Slovensku. "Preto nie je dnešný protest učiteľov len o ich ohodnotení, ale o tom, čo v najbližších rokoch vychováme z našej najmladšej generácie. Tisícky štrajkujúcich učiteľov dnes síce poukázali na svoje zúfalé postavenie, ale celoslovenská vlna hnevu a frustrácie je dôsledkom celého kontextu vzdelávacie systému na Slovensku," uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s priznaním, že od Nežnej revolúcie bolo školstvo na periférii záujmu a ani jeden z ministrov sa neodhodlal k zásadnej zmene fungovania systému.

 

Podporu štrajkujúcim učiteľom dnes vyslovil aj mimoparlamentný SKOK. Predseda strany Juraj Miškov považuje štrajkujúcich učiteľov za hrdinov čeliacich nátlaku zo strany vlády i časti svojho okolia. Odkazuje im, aby boli na seba hrdí. "Nepodľahnite nátlaku a bossingu na škole. Nerobíte to pre seba, ale budúcnosť Slovenska, pre deti všetkých z nás. Vzdelanie musí byť prioritou. Ako rodič vám fandím," uzavrel Miškov.

 

11:34 - Avizované zhromaždenie učiteľov v Košiciach sa nekonalo

V Košiciach sa malo o 10.00 h konať zhromaždenie učiteľov. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke denník Korzár.

 

Zhromaždenie sa malo konať pri Dolnej bráne. Nikto z učiteľov sa ho však nezúčastnil. "Z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zhromaždenie v Košiciach nebolo iniciované. Nemáme s tým nič spoločné," uviedol člen koordinačného tímu ISU v Košiciach Juraj Kolesár.

 

 

 

11:36 Na Liptove sa do štrajku zapojilo 30 z takmer 130 škôl

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorý začal dnešným dňom, sa na Liptove zapojilo presne 30 škôl. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov.

 

V okrese Liptovský Mikuláš štrajkuje 11 škôl, pôsobí tu celkovo 69 materských, základných a stredných škôl. Do štrajku sa zapojilo päť škôl priamo v Liptovskom Mikuláši, dve v susednom Liptovskom Hrádku a štyri v obciach. Niektoré školy sú počas štrajku zatvorené úplne, inde prebieha výchovno-vzdelávací proces v obmedzenom a špecifickom režime a školopovinné deti majú vytvorený náhradný program.

 

"Žiaci štvrtého ročníka a oktávy majú do odvolania zrušený rozvrh, žiaci prvého ročníka a kvinty dnes nastúpili na lyžiarsky kurz, ktorý bude podľa pôvodného plánu. Žiaci ostatných tried majú osobitný rozvrh hodín," informoval riaditeľ Gymnázia Michala Miloslava Hodžu Jozef Škorupa s tým, že ako budú učitelia svoj štrajk ukončovať, nevie. Režim vyučovania a rozvrh hodín na nasledujúci deň budú zverejňovať vždy do jednej hodiny popoludní.

 

Pedagogickí zamestnanci Základnej školy Kvačany takisto podporujú Iniciatívu slovenských učiteľov a predbežne do stredy 27. januára nezabezpečia vyučovací proces na druhom stupni. Žiaci prvého stupňa majú vyučovanie zabezpečené podľa rozvrhu v náhradnom režime. "Uvedomujeme si, že štrajkom sme skomplikovali život viacerým rodičom. S ich deťmi sa stretávame každodenne a snažíme sa ich pripravovať na plnohodnotný život, preto sa na nich obraciame s prosbou o pochopenie a podporu," vysvetlili kvačianski učitelia.

 

Na dolnom Liptove sa do štrajku zapojili zamestnanci z 19 škôl, z celkového počtu 60 materských, základných a stredných škôl pôsobiacich v Ružomberskom okrese. Učitelia dnes nepracujú na 11 školách v obciach a ôsmich školách priamo v Ružomberku.

 

Pedagogickí zamestnanci Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku sa rozhodli vstúpiť do neobmedzeného štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, nakoľko sa stotožnili s cieľom štrajku, ako ho vyhlásil organizátor. "Pre žiakov prímy až kvarty sme pripravili náhradný mimoriadny rozvrh hodín. Pre ostatných žiakov školy nie je možné zabezpečiť vyučovanie," spresnil Kamil Nemčík, riaditeľ školy.

 

Do štrajku sa zapojilo aj osem učiteľov zo Základnej školy s materskou školou v Ľubochni, no napriek tomu je na škole zabezpečené vyučovanie v riadnom režime. "V prevádzke je materská škola, školský klub, školská jedáleň aj základná škola. Vyučovanie v základnej škole je zabezpečené od prvej po piatu vyučovaciu hodinu," priblížil riaditeľ školy Jozef Olos.

 

11:27 - V stredných školách v Košickom samosprávnom kraji sa kvôli štrajku zameriava vyučovanie na maturantov

 

V zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) nie je dnes z dôvodu štrajku zatvorená ani jedna stredná škola. "Všade sa učí, prioritne sa musia učiť maturanti. Niekde sa učí v obmedzenom režime, niekde sa supluje, niekde sú skrátené hodiny, ale žiadna škola nie je zatvorená," potvrdila TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

 

Štrajk zasiahol v Košiciach napríklad Gymnázium na Šrobárovej ulici, kde sa doň zapojilo viac ako 20 učiteľov. Vyučovanie prebieha len pre štvrtý ročník podľa špeciálneho rozvrhu, pre prvý až tretí ročník je zrušené. "Časť kolegov sa do štrajku zapojila, časť nie. Uprednostnili sme prípravu maturantov, čiže pre štvrtý ročník sa urobil náhradný rozvrh, aby príprava na maturity bola čo možno najlepšia, ostatné ročníky majú voľno z dôvodu štrajku," uviedol pre TASR riaditeľ školy Slavomír Harabin. Osobne si myslí, že súčasný štrajk krátko pred parlamentnými voľbami spolu s ďalšími okolnosťami, ktoré nahrávajú výčitkám zo spolitizovania akcie, neprajú jej úspechu. "V zásade to, že učitelia chcú lepšie mzdy, úplne chápem, len tento čas si nevybrali dobre," povedal.

 

V niektorých školách sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov či dokonca len jeden. Taká je situácia na Strednej odbornej škole (SOŠ) v košickej Šaci. "U nás jedna učiteľka štrajkuje, normálne prebieha vyučovanie. Ani nemáme náznaky, že by sa niekto chcel pripojiť do štrajku," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠ Jozef Šablatúra. Súčasný štrajk osobne neschvaľuje. "Takýto spôsob nie je korektný ani správny, ultimátami sa ešte nikdy nič nevyriešilo," konštatoval.

 

V Košickom kraji sa podľa informácií zverejnených na webstránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) malo zapojiť 55 škôl z celkového počtu 935 základných, materských, stredných a špeciálnych škôl. Najviac ich bolo z okresov Košice, Košice-okolie, Trebišov a Spišská Nová Ves. Niektoré školy sa však dnes do ostrého štrajku napokon nezapojili, ide o košickú Strednú priemyselnú školu stavebnú a geodetickú či Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú.

 

11:18 - Pre štrajk dnes zostali zavreté štyri zo 42 stredných škôl v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

V súvislosti s dnešným štrajkom učiteľov zostali úplne zavreté štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). V šiestich školách sa vyučuje v obmedzenom režime, v ďalších piatich, kde sa učitelia do štrajku zapojili, sa vyučuje bez obmedzenia.

 

Ako dnes TASR informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, dnes zostanú zavreté Gymnázium v Dubnici nad Váhom, Gymnázium v Púchove, Obchodná akadémia M. Hodžu v Trenčíne a Stredná umelecká škola v Trenčíne.

 

„V obmedzenom režime vyučovací proces prebieha v Gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou, Gymnáziu na Myjave, Gymnáziu v Považskej Bystrici, Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi, Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne a v Obchodnej akadémii v Prievidzi,“ doplnila Rezáková.

 

V piatich školách, ktorých pedagógovia sa tiež zapojili do štrajku (SPŠ Myjava, SOŠ Stará Turá, na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici, v Spojenej škole v Partizánskom a na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne), sa vyučuje bez obmedzenia. Celkovo sa do štrajku v TSK prihlásili pedagógovia z 15 stredných škôl zo 42 škôl a školských zariadení v pôsobnosti TSK.

 

Na východe sa hlásia ku štrajku učitelia 91 škôl z celkových 2089 škôl

Do štrajku učiteľov dnes vstupujú viaceré školy aj na Spiši a v Zamagurí. V okresoch Stará Ľubovňa, Poprad, Levoča a Spišská Nová Ves plánujú niektoré školy štrajkovať iba dnes, iné sa chcú do iniciatívy zapojiť v utorok. Niekoľko z nich bude počas štrajku zatvorených úplne, ďalšie budú fungovať len v núdzovom režime, keďže štrajkovať budú len niektorí jej zamestnanci. „Nejde nám tu iba o plat učiteľov, zapájame sa z dôvodu solidarity a hlavne preto, že školy sú naozaj finančne poddimenzované, čo sa týka pomôcok alebo iného zabezpečenia,“ uviedla pre agentúru SITA Anna Limáneková, zástupkyňa riaditeľa Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, ktoré dnes vstúpilo do časovo neobmedzeného štrajku.

 

Z 303 učiteľov deviatich ZŠ v Považskej Bystrici sa do štrajku zapojilo 35 pedagógov

Z celkového počtu 303 učiteľov z deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica sa do štrajku zapojilo 35 pedagógov. Z piatich základných škôl sa do štrajku nezapojil ani jeden pedagóg.

 

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, najviac učiteľov sa zapojí do protestu v Základnej škole Rozkvet, kde z 26 učiteľov bude do 29. januára štrajkovať 18 (69,2 percenta). V ZŠ Školská štrajkujú dvaja učitelia (4,4 percenta), v ZŠ Stred piati (15,6 percenta) a v ZŠ Slovenských partizánov desiati (16,1 percenta). „Základná škola Rozkvet vstupuje do štrajku až zajtra (26.1., pozn. TASR), do aktivity sa zapojí 18 pedagógov, prevádzka bude prerušená len čiastočne, prvý, druhý a tretí ročník sa bude učiť,“ doplnila Kováčiková.

 

Ako dodala, zo 17 materských škôl v meste štrajkujú učiteľky iba v jedinej, v miestnej časti Orlové však štrajkujú všetky štyri učiteľky a škôlka je jediným školským zariadením v meste, ktoré zostane dnes a v utorok (26. 1.) zavreté. Do štrajku sa rovnako nezapojili ani učitelia dvoch základných umeleckých škôl a centra voľného času.

 

„Mesto plne uznáva a rešpektuje ústavné právo učiteľov na štrajk, a preto do týchto aktivít nezasahuje, nevydáva žiadne pokyny ani žiadne odporúčania. Mesto je len zriaďovateľ škôl, školy sú samostatné právne subjekty, ktoré riadi štatutár, ktorý taktiež rieši štrajkové aktivity, mesto do ich právomoci nezasahuje,“ doplnila hovorkyňa.

 

V Pezinku sa pre štrajk učiteľov neučí na troch, v Senci na jednej ZŠ

V mestách Pezinok a Senec sa do štrajku, ktorý začal od dnešného dňa, taktiež zapojili niektorí učitelia. V Pezinku sa preto neučí na troch, v Senci na jednej základnej škole. V mestách Svätý Jur a Modra sa do štrajku nezapojila žiadna z tunajších materských či základných škôl a vyučovanie tu prebieha bez obmedzení.

 

V Pezinku sa do ostrého štrajku zapojili tri zo štyroch základných škôl, ktoré sú momentálne zatvorené. V prevádzke nie je ani školský klub detí či školská jedáleň. Vyučovanie prebieha len na Základnej škole s materskou školou Orešie. "Do štrajku sa prihlásilo celkovo 127 učiteľov," spresnila pre TASR Viera Tóthová zo školského úradu v Pezinku. Do štrajku sa nezapojili pezinské materské školy, základné umelecké školy či centrá voľného času, ktoré fungujú v bežnom režime.

 

Mesto Pezinok vyjadrilo na spoločnom stretnutí s riaditeľmi škôl 19. januára podporu učiteľom, ktorí štrajkujú za zlepšenie platových podmienok a zvýšenie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu. "Sme presvedčení, že štrajk, do ktorého sa zapojili tri zo štyroch pezinských základných škôl, je oprávnený a že ani jedna doterajšia vláda nerieši zásadným spôsobom problémy nášho školstva. Počujeme len výhovorky kompetentných vládnych a rezortných činiteľov a všetky problémy hádžu na plecia miest a obcí," skonštatoval primátor Pezinka Oliver Solga.

 

V Senci sa do štrajku prihlásila jedna z troch základných škôl. V Základnej škole Jozefa Gregora Tajovského je momentálne zrušené vyučovanie a nie je v prevádzke ani školský klub detí či školská jedáleň. "Škola informuje o štrajku prostredníctvom webovej stránky školy, o čom majú žiaci záznam aj v žiackej knižke," priblížila pre TASR hovorkyňa mesta Senec Martina Ostatníková. Senecké materské školy sa podľa jej slov do štrajku nezapojili.

 

V Modre sa do štrajku nezapojila ani jedna škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Vyučovanie tu prebieha bez obmedzení. "Podľa posledných informácií v meste Svätý Jur sa do štrajku nezapája ani jeden učiteľ či učiteľka. Z uvedeného dôvodu nie je u nás obmedzené vyučovanie," uviedla pre TASR prednostka Mestského úradu vo Svätom Jure Mariana Fiamová.

 

Časť učiteľov na Slovensku dnes vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.


Informácie o tom, ako to bude na Gymnáziu v Starej Ľubovni s vyučovaním vyzerať v ďalších dňoch, sa jeho študenti i rodičia dozvedia prostredníctvom jeho internetovej stránky. Každý deň tam bude denne od 12:00 zverejnený zoznam o zotrvaní alebo zrušení štrajku a inštrukcie o nástupe žiakov do školy. Tento oznam bude aj na vstupe do budovy školy, ktorú navštevuje 233 žiakov. „Nechceme mlčať, keď sa niečo hýbe v spoločnosti. Zapájame sa práve preto, že nemilujeme zverené deti len do výšky svojho platu, lebo v ten deň či ďalší prídeme o svoj plat. Kto štrajkuje, nedostane mzdu a sám si za uvedené dni platí poistné, preto náš plat za január bude nižší ako za bežných okolností. Chceme sa zapojiť, aby sme nestáli bokom,“ odôvodnila zapojenie školy do štrajku Limáneková. 


Avízo o dnešnom vstupe do štrajku publikovala na svojej internetovej stránke už 22. januára aj Základná a materská škola vo Vyšných Ružbachoch (okr. Stará Ľubovňa). Aj učitelia tejto školy požadujú primerané hodnotenie učiteľa, vybavenie škôl didaktickými prostriedkami a zmenu zákona o kontinuálnom vzdelávaní pedagógov. Žiaci tejto školy by tak mali ostať doma až do odvolania.


V utorok vstúpia do štrajku aj učitelia Spojenej školy na Letnej ulici v Poprade, potrvať by mal až do piatka 29. januára. Ako informovala riaditeľka školy Viera Grohová, takýmto spôsobom chcú vyjadriť protest a poukázať na to, že je potrebné robiť systémové zmeny v školstve. „Zmeny musia byť zapracované tak, aby boli kontrolovateľné, aby boli toky peňazí transparentné. Ak sú nejaké zákony prijímané, nech sú v konsenze všetkých, nielen nejakých vybraných asociácií, ale aby to išlo celkom zdola od učiteľov,“ uviedla pre SITA Grohová. Podľa jej slov je potrebné, aby boli pomenované potreby učiteľov. „To 20-percentné zvýšenie, ktoré je tam za 32 rokov učiteľskej praxe, sa musí odvíjať od niečoho vyššieho a v žiadnom prípade nie od priemernej mzdy v hospodárstve,“ povedala. Podľa jej slov chcú učitelia tejto popradskej školy „podporovať zmeny v školách, pozitívne pre deti a pre to, čo potrebujú pre svoj život“. Škola tak bude v krízovom režime, rodičov žiada, aby deti nechali doma. „Ak by vám to robilo značné problémy, poskytneme deťom potrebnú starostlivosť v materskej škole a základnej škole od 7:30 do 15:30,“ uvádza sa na internetovej stránke školy. V meste by okrem tejto školy mala do štrajku podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) vstúpiť aj Základná umelecká škola, Základná a materská škola na Francisciho ulici a Základná a materská škola v mestskej časti Veľká.


Na Gymnáziu na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi sa do štrajku zapojili len niektorí učitelia. Ako informovala riaditeľka školy Mária Kaľavská, je to individuálna iniciatíva zamestnancov, ktorí si zvolili svojich zástupcov a tí sú v štrajkovom výbore. „Snažím sa spolu s tými učiteľmi, ktorí mi tu ostali, nejakým spôsobom zabezpečiť vyučovací proces, máme tu osemročné gymnázium. Budeme síce v núdzovom režime, ale školu nezatvoríme úplne,“ povedala Kaľavská. Štrajkovať by dnes v meste mali aj učitelia na Gymnáziu na Školskej ulici. Ako povedal zástupca riaditeľa školy Jozef Dunajský, z tejto školy štrajkuje 25 učiteľov, svoje brány však dnes gymnázium nezatvorí, fungovať bude v núdzovom režime. 


Medzi štrajkujúcimi školami je na internetovej stránke ISU uvedená napríklad aj Základná škola Hutnícka v Spišskej Novej Vsi, Cirkevná základná škola v Letanovciach a do neobmedzeného štrajku vstúpila od dnešného dňa aj Základná škola v Spišských Vlachoch. Na jej internetovej stránke je publikovaný list pre rodičov od riaditeľa školy Pavla Gubku, v ktorom okrem iného informuje, že „takmer všetci učitelia školy sa rozhodli aktívnym zapojením sa do štrajku“ myšlienku iniciatívy podporiť. Škola preto nedokáže zabezpečiť riadne vyučovanie, ani náhradné formy výchovy a vzdelávania. 


Základná škola v Spišskom Štvrtku na Školskej ulici v okrese Levoča bude zatvorená v utorok 26. januára, do štrajku ide 70 percent tamojších učiteľov. Riaditeľka základnej školy Ľudmila Barlová žiakom udelila riaditeľské voľno. „Posledné, čo chceme, je ublížiť deťom, ktoré učíme. Deň štrajku nemá byť trestom pre ne ani pre vás, ale budíčkom pre našu spoločnosť,“ uvádza sa na internetovej stránke školy. „Chceme podporiť iniciatívu učiteľov, spájajú nás dôvody,“ uviedla riaditeľka pre SITA. 

 

Nespokojní pedagógovia sa totiž vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smer-SD) na splnení svojich požiadaviek. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu taktiež vyhlásil, že do 5. marca vláda nemôže pre učiteľov urobiť viac, ako doteraz urobila. Vysvetlil to tým, že počas jeho dvoch vlád zvýšila platy učiteľov o takmer 50 percent, a tým, že v tomto volebnom období je tiež uzatvorený legislatívny proces. Deklaroval, že ak Smer-SD bude vo vláde aj po marcových voľbách, bude pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov.

 

Podľa Crmomana je aktuálne číslo učiteľov zapojených do štrajku dostatočné na to, aby poukázalo o aký veľký problém ide a že je ho potrebné riešiť akútne. "Verím, že číslo ešte porastie. Ak by sa to blížilo k počtu 20.000, to by bol sen, no musíme povedať, že my štrajkujeme aj za tých, ktorí si to nemôžu dovoliť," uviedol. "Teraz už nie je dôležité číslo, ale to, koľko učitelia v štrajku vydržia," podotkla Jana Ftáčnik Pastorková z ISU.

 

Požiadavky ISU sú totožné s požiadavkami, ktoré Slovenská komora učiteľov (SKU) adresovala ešte v októbri 2015 vláde. Žiadala zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.Z celkového počtu učiteľov, ktorých je podľa údajov ministerstva školstva asi 89-tisíc sa do štrajku zapojí 11 437 učiteľov z 717 škôl. Asi 300 škôl bude úplne zatvorených a 400 bude buď fungovať normálne, alebo v obmedzenom režime.


Do štrajku sa podľa internetovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov plánuje zapojiť viac ako 11-tisíc učiteľov zo 728 slovenských škôl. Iniciatíva je neformálne hnutie, ktoré vzniklo spojením lokálnych učiteľských iniciatív z celého Slovenska. 
 

Na mape si môžete pozrieť koľko škôl a učiteľov sa zapojilo do štrajku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies