Učitelia chcú rovnaké odmeny pre pedagógov všetkých škôl

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:57 • 2 min
Učitelia chcú rovnaké odmeny pre pedagógov všetkých škôl

BRATISLAVA - Dorovnanie a dofinancovanie koncoročných odmien pre učiteľov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti miest a obcí by malo byť pre ministerstvo školstva samozrejmosťou.

slovakia

left justify in out

Učitelia stále vnímajú rezort školstva ako svoj kmeňový a prioritný pre svoj profesionálny život. Pre agentúru SITA to povedala Mária Barancová zo Slovenskej komory učiteľov, ktorá reaguje na to, že koncoročné odmeny pre učiteľov budú smerovať od ministerstva školstva iba zamestnancom základných a stredných škôl a nepokrývajú zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl a centier voľného času v správe miest a obcí.

 

"To, že mesto a obec vykazuje schodok, nemôže prekročiť výdavky a nemá na vyplatenie odmien alebo nemá naplánované odmeňovanie vo svojom rozpočte, to učitelia nemôžu ovplyvniť. Potom právom zaznieva volajúci hlas po spravodlivejšom spravovaní učiteľov pod jednou strechou, a tou je štát a ministerstvo školstva," dodáva Barancová, podľa ktorej by pri odmeňovaní malo ministerstvo školstva z ušetrených peňazí rezortu presúvať odmeny na každého učiteľa rovnakou sumou a mal by byť jasný manuál na odmeňovací normatív. Ako dodala, systém by nemal vytvárať také situácie, ktoré môžu niektorí učitelia vnímať ako diskriminačné. 

 

Minister školstva Peter Pellegrini informoval, že učiteľom vyplatia koncoročné odmeny 100 eur. Ministerstvo školstva udelí odmeny 61 000 pedagogickým pracovníkom a 20 000 nepedagogickým pracovníkom, ktorých financuje rezort. Ako povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, na odmeny pôjde 11 miliónov eur, ktoré ušetrilo ministerstvo na svojej prevádzke. Hovorkyňa dodala, že v tejto sume sú už aj odvody zamestnávateľov. Zároveň povedala, že ministerstvo školstva sa diskusii o zjednocovaní odmien nebráni. Treba však rokovať so Združením miest a obcí Slovenska a ministerstvom vnútra, ktoré vypláca odmeny pre špeciálne školy a bilingválne gymnáziá. Ako informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová, ministerstvo vnútra vyplatilo odmeny po 200 eur pre 10 299 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov ministerstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies