Učitelia chcú ochranu aj mimo školy, rezort už chystá zmeny

NETKY.SK • 16 September 2014, 12:01 • 2 min
Učitelia chcú ochranu aj mimo školy, rezort už chystá zmeny

BRATISLAVA - Učitelia potrebujú ochranu aj mimo pracoviska, hovorí viceprezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Miroslav Sopko.

slovakia

left justify in out

"Stáva sa napríklad, že dochádza ku konfliktom s rodičmi, ktorí prispejú niečím škole a na základe toho majú pocit, že budú mať vplyv na to, ako sa bude pristupovať k ich dieťaťu," dodáva. Pedagógovia preto chcú mať istotu, že ich zákon pred takýmto konaním ochráni. Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) už avizoval, že to bude riešiť. "Nechceme byť niečím viac. Vieme, že rešpekt si treba vydobyť svojou prácou a snažením sa. My chceme len prostredie, kde by sme mohli vykonávať našu prácu v pokoji," dodáva viceprezident SKU.

 

O téme ochrany učiteľov už šéf rezortu školstva rokoval s učiteľmi aj školskými odborármi. "Zhodli sme sa na tom, že urýchlene pripravíme legislatívu, ktorá rozšíri ochranu učiteľa pred akýmkoľvek atakom zo strany či už žiakov, alebo rodičov," hovorí Pellegrini. Ministerstvo z nich však nechce robiť verejných činiteľov, pretože to so sebou prináša aj iné komplikácie, ktoré by mohli pedagógom skôr uškodiť. Napríklad keby sa dopustili niečoho nezákonného, ako verejným činiteľom by sa im znásobovala trestná sadzba. V zákone by však malo byť definované, že ak niekto verbálne alebo fyzicky zaútočí na učiteľa, a to nielen počas vyučovania, ale aj doma v jeho voľnom čase, čeliť bude takým sankciám, ako keby zaútočil na verejného činiteľa. 

 

O zmene postavenia učiteľov a ich ochrane sa nehovorí prvý raz. Naposledy chcel o možnostiach ich ochrany v rámci novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch diskutovať Pellegriniho predchodca a spolustraník Dušan Čaplovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies