Učiteľ Žarnay verí, že súd bude objektívny a spravodlivý

NETKY.SK • 4 September 2014, 14:01 • 2 min
Učiteľ Žarnay verí, že súd bude objektívny a spravodlivý

KOŠICE - Po dnešnom pojednávaní prepustený učiteľ košickej Obchodnej akadémie Polárna Oto Žarnay bude musieť niekoľko mesiacov počkať, kým súd vynesie verdikt, či bolo alebo nebolo zákonné zrušenie jeho pracovného pomeru z organizačných dôvodov.

slovakia

left justify in out

Sudkyňa košického súdu vzhľadom na veľký záujem médií a mimovládnych organizácií dodatočne zmenila miestnosť i termín odročeného pojednávania na 24. novembra o 9:30. Pôvodne sa malo pojednávanie konať 13. novembra. Ako uviedla sudkyňa, právna zástupkyňa Ota Žarnaya faxom doplnila pôvodné podanie a žiada aj doplnenie dokazovania. Uviedla, že ide o trinásťstránkový dokument, s ktorým sa ani ona nestihla podrobne oboznámiť a protistrane ho doručila len dnes priamo na pojednávaní. Protistrana vzápätí požiadala o odročenie pojednávania, keďže sa nemohla oboznámiť s novými skutočnosťami v podaní. Sudkyňa ich návrhu vyhovela. „Či to bude v môj prospech alebo druhá strana dokáže svoju pravdu, to neviem povedať.Verím však v spravodlivosť, že sudkyňa prípad objektívne posúdi a vynesie konečný verdikt,“ povedal po pojednávaní Žarnay. 

 

Dnešné pojednávanie vzbudilo veľký záujem nielen médií, na súd prišla aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play a zástupca nadácie Zastavme korupciu. Na pojednávaní sa zúčastnil tiež poslanec NR SR Ján Mičovský. Ako po pojednávaní Wienk uviedla, prišla osobne vyjadriť podporu Žarnayovi, ktorému za statočnosť a poukázanie na nehospodárne praktiky v škole udelili ocenenie Biela vrana. „Toto nie je lokálny prípad jedného učiteľa, ale ukazuje, že systém korupcie a moci sa tu môže vysporiadať s akýmkoľvek poctivým človekom, ktorý bráni verejný záujem a prostriedky. Môže dokonca zabezpečiť, aby tento človek nielen stratil prácu, ale ani si ju nenašiel následne, čo je do neba volajúca drzosť. Občania by mali tento prípad veľmi pozorne sledovať,“ povedala Wienk. Doložila, že budú pomáhať Žarnayovi, aby sa tento prípad vyvíjal efektívnym spôsobom. 

 

Oto Žarnay bol do mája 2013 učiteľom a predsedom Rady školy na Obchodnej akadémii Polárna v Košiciach. Po tom, ako upozornil, že škola pravidelne posielala externým právnikom tisíce eur, prišiel o miesto. Jeho podozrenia potvrdil aj hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja Vojtech Farkaš. Žarnay si od svojho prepustenia z práce minulého roku až do 1. septembra tohto roku nevedel nájsť adekvátne miesto a poberal od štátu podporu. Žarnay dnes informoval, že bude pracovať v novovznikajúcom košickom denníku ako jazykový korektor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona