Učiteľ Žarnay sa na súde domáha neplatnosti výpovede

NETKY.SK • 2 Február 2015, 14:27 • 2 min
Učiteľ Žarnay sa na súde domáha neplatnosti výpovede

KOŠICE - Po troch odročeniach pokračovalo dnes na košickom okresnom súde pojednávanie vo veci neplatnosti výpovede, ktorú dala Obchodná akadémia Polárna Košice učiteľovi Otovi Žarnayovi.

slovakia

left justify in out

Na pojednávaní sa zúčastnili ako vedľajší účastník konania zástupcovia nadácie Zastavme korupciu, ktorá mu zabezpečila právnu pomoc.

Oto Žarnay dnes pred súdom uviedol, že trvá na tom, čo uvádza aj v žalobe, že riaditeľ školy s ním rozviazal pracovný pomer preto, lebo poukázal na nehospodárne vynakladanie prostriedkov v škole ako aj šikanovanie pedagógov zo strany vedenia školy. Podrobne informoval o krokoch, ktoré podnikol, keď sa dozvedel, že škola platí externej právničke paušálne sumy od 450 do 550 eur za poskytnuté právne služby. Keď však chcel vedieť, o aké konkrétne služby a úkony išlo, riaditeľ uviedol len ich formálny popis a nijaké konkrétne prípady. Pochopenie nenašiel ani u vedúceho odboru školstva Košického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom školy. Keď videl, že náprava nebude, veci medializoval. Za občiansku odvahu mu Aliancia Fair Play a Transparency International udelili ocenenie Biela vrana. 

 

Štatutárny zástupca školy riaditeľ Peter Ivan a právny zástupca k žalobe povedali, že je neodôvodnená a žiadajú súd, aby ju zrušil. Riaditeľ súdu vysvetlil, že organizačné zmeny v škole museli prijať pod tlakom objektívnych ekonomických faktorov, zmien normatívov na žiaka, na mzdy a prevádzku školy a ich celkovému poklesu. Poukázal na to, že v inkriminovanom čase sa zmenili normatívy, ale klesol aj počet žiakov. Zníženie objemu peňazí a pokles žiakov bol taký, že sa nedal riešiť inak, ako prepúšťaním. Doložil, že v marci v roku 2013 prepustil troch učiteľov odborných predmetov a v máji dvoch učiteľov spoločenskovedných predmetov. Oto Žarnay a ďalší jeho kolega dostali výpoveď z organizačných dôvodov. Okrem toho prepustil aj dvoch nepedagogických zamestnancov. Potom vysvetlil tvorbu úväzkov pre pedagógov, ktorý majú v týždni odučiť základných 22 hodín. Poukázal na to, že mal v škole šesť slovenčinárov, jedným z nich bol Žarnay, a toľko ich nepotreboval. V závere svojho vystúpenia zdôraznil, že nešlo z jeho strany o nijakú svojvôľu voči Otovi Žarnayovi. 

 

Riaditeľ Ivan odmietol aj šikanovanie pedagógov v škole a poukázal na to, že Žarnay neuviedol nijaké konkrétne fakty, ktoré by tomu nasvedčovali. Na to sa právny zástupca školy opýtal Ota Žarnaya, či za šikanovanie považuje, že pedagógovia nemali v jedálni vyhradené stoly, taniere a príbory iba pre seba. Žarnay v odpovedi uviedol, že učitelia museli jesť z tých istých tanierov ako žiaci, tými istými príbormi, ktoré im žiaci podávali rukami, čo je prinajmenšom nehygienické a neetické, ako aj sedieť spolu so žiakmi za jedným stolom, čo im bránilo počas obedňajšej prestávky relaxovať. 

 

Poprel, že by škola vynakladala nehospodárne peniaze na právničku. Zdôraznil, že v tom čase sa rozsiahlo menila legislatíva, ktorú bolo potrebné zapracovať do interných predpisov školy a navyše realizovali dva projekty v hodnote okolo 350 000 eur, ktoré bolo potrebné ošetriť po právnej stránke. Právny zástupca školy uviedol, že košická správa finančnej kontroly prerokovala podnet, ktorý jej zaslal bývalý hlavný kontrolór KSK Vojtech Farkaš v súvislosti s jeho zisteniami počas kontroly na Obchodne akadémii Polárna Košice, no nezačala ďalej konať, lebo nevidela na to právne dôvody. 

Súd odročil pojednávanie na máj, keď vypočuje svedkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona