Uchovávanie údajov u telekomunikačných poskytovateľov môže byť zlučiteľné s právom EÚ

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 15:47 • 2 min
Uchovávanie údajov u telekomunikačných poskytovateľov môže byť zlučiteľné s právom EÚ

BRATISLAVA - Všeobecná povinnosť uchovávať údaje, uložená poskytovateľom elektronických komunikačných služieb zo strany členského štátu EÚ, môže byť zlučiteľná s právom EÚ.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhov, ktoré predniesol generálny advokát Henrik Saugmandsgaard Oe. Podľa neho je však nevyhnutné, aby táto povinnosť bola ohraničená prísnymi zárukami. Generálny advokát podľa informácií zverejnených Súdnym dvorom Európskej únie zastáva názor, že všeobecná povinnosť uchovávania a sprievodné záruky k nej musia byť stanovené zákonmi alebo inými právnymi opatreniami, ktoré sa vyznačujú dostupnosťou, predvídateľnosťou a primeranou ochranou proti svojvôli. Povinnosť musí taktiež rešpektovať právo na súkromný život a na ochranu osobných údajov.


Pripomína, že právo EÚ vyžaduje, aby akýkoľvek zásah do základných práv sledoval cieľ všeobecného záujmu. Podľa generálneho advokáta len boj proti závažnej trestnej činnosti predstavuje cieľ všeobecného záujmu, ktorý môže odôvodniť spomínanú povinnosť, na rozdiel od boja proti bežným trestným činom alebo od riadneho vedenia iných ako trestných konaní. Žiadne iné opatrenie alebo kombinácia opatrení nemôžu byť rovnako účinné a zároveň predstavovať menší zásah do základných práv.


Navyše generálny advokát zdôrazňuje, že uchovávanie údajov musí rešpektovať podmienky stanovené v rozsudku Digital Rights Ireland, pokiaľ ide o prístup k údajom, čas uchovávania, ako aj ochranu a bezpečnosť, s cieľom obmedziť zásah do základných práv na nevyhnutné minimum.


Vo svojom rozsudku Digital Rights Ireland z roku 2014 Súdny dvor EÚ vyhlásil smernicu o uchovávaní údajov za neplatnú jednak preto, že predstavuje závažný zásah do základných práv na rešpektovanie súkromného života a ochranu osobných údajov, ale aj preto, že takto zavedený režim nie je na účely boja proti závažnej trestnej činnosti obmedzený na nevyhnutné minimum.
V nadväznosti na tento rozsudok boli Súdnemu dvoru doručené dve veci týkajúce sa všeobecnej povinnosti, ktorá bola vo Švédsku a v Spojenom kráľovstve uložená poskytovateľom telekomunikačných služieb, a to aby uchovávali údaje týkajúce sa elektronických komunikácií.


Vo svojich návrhoch generálny advokát najprv konkretizuje kategórie údajov, ktoré sú predmetom uchovávania vo Švédsku a v Spojenom kráľovstve. Ide o údaje umožňujúce identifikovať a lokalizovať zdroj a miesto určenia informácie, údaje týkajúce sa dátumu, času a trvania komunikácie, ako aj o údaje umožňujúce určiť typ komunikácie a typ použitého zariadenia. Vo Švédsku ani v Spojenom kráľovstve nie je obsah komunikácií predmetom tejto povinnosti uchovávania.


Súdny dvor nie je viazaný návrhmi generálneho advokáta. Úlohou generálnych advokátov je nezávisle navrhnúť Súdnemu dvoru právne riešenie veci, ktorá im bola pridelená. Sudcovia Súdneho dvora od tohto momentu začínajú v tejto veci konať. Rozsudok bude vyhlásený neskôr.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies