Uchádzači vylúčení z diaľničných tendrov podali námietky

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 15:32 • 2 min
Uchádzači vylúčení z diaľničných tendrov podali námietky

BRATISLAVA - Uchádzači, ktorých Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) pre kartel stavebných spoločností nedávno vylúčila z troch neuzavretých diaľničných tendrov, podali námietky na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO).

slovakia

left justify in out

Ide o verejnú súťaž na stavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala (13,5 kilometra), ako aj užšie súťaže na stavbu D3 Žilina, Strážov - Brodno (4,25 km) a R2 Zvolen, východ - Pstruša (7,85 km). "Úrad pre verejné obstarávanie eviduje námietky na uvádzané súťaže," potvrdil v pondelok pre agentúru SITA hovorca úradu Ján Mažgút. "Nakoľko však konania o námietkach nie sú toho času ukončené, žiadne ďalšie informácie zo strany úradu nie je možné poskytnúť", dodal.

 

Podľa informácií agentúry SITA skupina v zložení Skanska SK, a.s. Bratislava a Skanska, a.s. Praha namieta proti svojmu vylúčeniu z tendrov na stavbu úsekov D3 v Žiline a R2 pri Zvolene. Námietky proti vylúčeniu z tendra na stavbu D1 medzi Žilinou a Martinom mohlo podať aj združenie vedené spoločnosťou Doprastav, a.s. Bratislava. Diaľničiari vyradili týchto uchádzačov z dôvodu, že Skanska a Doprastav sa podieľali na potvrdenej kartelovej dohode v tendri na stavbu časti D1 Mengusovce - Jánovce pred deviatimi rokmi. 

 

Skupina Skanska chce postaviť žilinský úsek D3 a zvolenský úsek R2 najlacnejšie. V tendri na D3 spomedzi štyroch ponúk navrhla cenu 190 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Je to 66,9 % z pôvodnej predpokladanej ceny takmer 284 mil. eur. Konzorcium v zložení Eurovia SK, a.s., Košice, Hochtief CZ a.s. Praha a Stavby mostov Slovakia, a.s. Banská Bystrica predložili ponuku 254,9 mil. eur (89,76 % z odhadovaných nákladov). Zákazku môže získať, ak Skanska s námietkami neuspeje. 

 

V súťaži na R2 navrhla skupina Skanska vykonať práce za 73,84 mil. eur bez dane. Je to 53,93 % z predpokladanej ceny 136,91 mil. eur. Druhú najlacnejšiu ponuku spomedzi 11 uchádzačov predložila španielsko-slovenská skupina Corsan-Corviam, Constructión, S.A. a Chemkostav IS, s. r. o. Michalovce, a to 82,33 mil. eur bez dane (60,13 % z odhadovaných nákladov). Uvedené združenie má tak šancu získať kontrakt. 

 

Skupina Skanska SK a Strabag, s.r.o. Bratislava v tendri na úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala predložila najnižšiu cenu, a to 338,29 mil. eur bez dane, čo je 37,7 % z predpokladanej ceny 896,53 mil. eur. Obe firmy už skôr neuspeli v Rade ÚVO s odvolaním proti tomu, že úrad predtým zamietol ich námietky proti opätovnému vylúčeniu zo súťaže. NDS ich vylúčila pre nevyhovujúcu dĺžku únikových východov v budúcom tuneli Višňové. Druhú najlacnejšiu ponuku predložilo konzorcium firiem Doprastav, Metrostav a Marti Contractors, a to 382,83 mil. eur, čo je 42,7 % z odhadovaných nákladov. Po vylúčení oboch združení by mohla zákazku získať taliansko-slovenská skupina Impregilo S.p.A. a Dúha, ktorá navrhla cenu 409,8 mil. eur (45,7 % z predpokladanej ceny).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies