Účet za vlaky zadarmo: Pridaných 105 vlakov bude stáť Železničnú spoločnosť 11 miliónov eur!

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:48 • 2 min
Účet za vlaky zadarmo: Pridaných 105 vlakov bude stáť Železničnú spoločnosť 11 miliónov eur!

BRATISLAVA - Nových 105 vlakových spojov, ktoré od 14. decembra pribudnú na slovenských koľajniciach, vyjde Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) približne na 11 miliónov eur. Taký je odhad generálneho riaditeľa firmy Pavla Gábora.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa dopravca pritom zaviazal, že tento prírastok vlakov sa bude robiť výlučne na báze variabilných nákladov. To znamená, za cenu prírastku nákladov na použitie koľajníc, energií či nákladov na personál a údržbu i opravy vozidiel.
     

Čo sa týka personálu, ten už firma posilnila takmer o 80 ľudí. "V novembri a teraz k začiatku decembra sme prijímali predovšetkým personál do vlakov," informoval Gábor. Podľa jeho slov sa trocha zvýšil aj počet pokladníkov a ľudí v kontaktom centre, dopravca si prenajal aj študentov, ktorí mu pomáhali pri registrácii bezplatných cestujúcich. 
     

Počet vlakových spojov sa zvyšuje najmä pre väčší záujem ľudí o železničnú dopravu po zavedení bezplatných lístkov pre študentov a dôchodcov od 17. novembra, ako aj pre snahu štátu dobudovať taktovú dopravu. Celkovo pritom rezort dopravy vyčlenil v rozpočte na budúci rok na všetky náklady v súvislosti so zavedením vlakov zadarmo sumu 13 miliónov eur.
     

Vlaky zadarmo by sa však podľa Gábora nemali negatívne premietnuť do hospodárenia firmy. V roku 2013 dosiahol dopravca stratu 7,1 milióna eur. Tento rok bude podľa šéfa spoločnosti určite lepší a v tomto trende chce firma pokračovať aj v roku 2015. "Máme métu pre budúci rok urobiť všetky opatrenia vo vnútri firmy, aby sme medziročne mali o niečo lepší výsledok. Je to ťažké, ale ja verím, že to zvládneme," dodal Gábor.
     

Štátna ZSSK pridá od 14. decembra na trate 105 nových spojov. Doprava sa tak navýši viac ako o 5 % a denne bude po Slovensku premávať 1642 vlakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies