Účastníkov oboch zhromaždení v Žiline aj po skončení oddeľuje kordón policajtov

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 18:03 • 2 min
Účastníkov oboch zhromaždení v Žiline aj po skončení oddeľuje kordón policajtov

ŽILINA - Zhromaždenie proti islamizácii, utečencom a politike Európskej únie na žilinskom Námestí Andreja Hlinku, i protizhromaždenie odporcov prejavov xenofóbie, rasizmu a nenávisti na Mariánskom námestí sa skončili bez vážnejších incidentov.

slovakia

left justify in out

Časť pravicových radikálov sa presunula na Mariánske námestie, kde obsadili letné terasy.

 

Oba tábory na seba na diaľku pokrikovali, v pohotovosti boli ťažkoodenci i jazdná polícia, ktorá bránila stretu oboch skupín. Podľa žilinského krajského policajného hovorcu Radka Moravčíka polícia situáciu stále monitoruje a v prípade vyhrotenia situácie je pripravená zasiahnuť.

 

Protestné zhromaždenie pravicových extrémistov na Námestí Andreja Hlinku, kde sa podpisovala aj petícia proti príchodu imigrantov na Slovensko, narušil iba dlhovlasý muž, ktorý vyprovokoval bitku. Polícia ho spacifikovala. Zhromaždenie odporcov násilia na Mariánskom námestí sa zaobišlo bez incidentov. Jeho súčasťou bol kultúrny program, ktorý svojou prítomnosťou podporilo aj niekoľko desiatok účastníkov hudobného festivalu Pohoda v Trenčíne. Tí do Žiliny pricestovali autobusom a osobnými automobilmi.

 

Ako povedal organizátor protizhromaždenia a riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie Marek Adamov, stretnutie na Mariánskom námestí bolo nielen protestom proti šíreniu kultúry strachu, xenofóbie, rasizmu a nenávisti, ale aj alternatívou za kultúrne podujatie. To žilinská radnica z bezpečnostných dôvodov zrušila. Súčasťou protestu bola neformálna verejná zbierka. Jej výťažok chcú venovať vybranej organizácii venujúcej sa práci s utečencami. Financiami prispela Stanica Žilina-Záriečie, Mestské divadlo Žilina aj jednotlivci podieľajúci sa proteste.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies