Účastníci schôdzky v Paríži vyzvali na prímerie v Aleppe a obnovenie rokovaní

NETKY.SK • 10 December 2016, 17:29 • 2 min
Účastníci schôdzky v Paríži vyzvali na prímerie v Aleppe a obnovenie rokovaní

PARÍŽ - Účastníci medzinárodnej konferencie o Sýrii v Paríži dôrazne vyzvali na prímerie v severosýrskom Aleppe.

slovakia

left justify in out

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault v tejto súvislosti podčiarkol, že boje v Aleppe, ako aj inde, sa musia skončiť. Súčasne dodal, že humanitárna pomoc sa musí dostať k všetkým, ktorí ju potrebujú.

Prítomní vyzvali aj na obnovenie rokovaní o riešení sýrskej krízy.

 

Exilová sýrska opozícia vyjadrila na konferencii pripravenosť obnoviť rokovania s predstaviteľmi sýrskej vlády, a to bez stanovenia akýchkoľvek podmienok.

 

Z Paríža vyslali aj apel do Damasku a Moskvy, aby sýrske a ruské ozbrojené sily nechali ľudí opustiť obliehané povstalecké štvrte Aleppa.

 

Rusko predtým vyhlásilo, že z východného Aleppa sa dostalo do bezpečia asi 20.000 civilistov.

Konferenciu v Paríži viedli francúzsky minister zahraničných vecí Ayrault ako hostiteľ podujatia spoločne s nemeckým a katarským rezortným kolegom, Frankom-Walterom Steinmeierom a Muhammadom as-Sáním.

 

Podľa šéfa nemeckej diplomacie je utrpenie ľudí v Aleppe už nepredstaviteľné. Je preto morálnou a zákonnou povinnosťou zmierniť toto utrpenie.

 

Na konferencii v metropole na Seine sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí USA John Kerry, predstavitelia Turecka, Európskej únie a viacerých arabských štátov, ktorí podporujú odporcov režimu v Damasku.

 

John Kerry obvinili sýrske vedenie z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti a naznačil, že Rusko ako najdôležitejší spojenec vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada by sa malo postarať o zastavenie bojových akcií.

 

Za okamžité prímerie v Sýrii sa v piatok vyslovilo v New Yorku veľkou väčšinou hlasov Valné zhromaždenie OSN. Za návrh rezolúcie, ktorý predložila Kanada, hlasovalo 122, proti 13 krajín, ďalších 36 sa hlasovania zdržalo. Dokument síce nie je právne záväzný, môže však mať morálnu, ako aj politickú váhu.

 

O kríze v Sýrii sa dnes hovorí aj na rokovaniach diplomatov a expertov Spojených štátov a Ruska, ktorých dejiskom je švajčiarska Ženeva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies