Účastníci pochodu vzdali úctu partizánom a vojakom padlým v SNP

NETKY.SK • 24 August 2013, 12:09 • 2 min
Účastníci pochodu vzdali úctu partizánom a vojakom padlým v SNP

SKÝCOV - Úctu a vďaku partizánom a vojakom padlým v Slovenskom národnom povstaní (SNP) dnes vzdali účastníci 25. ročníka pochodu po partizánskom chodníku Skýcov - Zlatno. Spomienková slávnosť pri príležitosti osláv 69. výročia SNP sa začala položením vencov pri pamätníku SNP v Skýcove a vyvrcholila položením vencov pri pamätníku SNP v obci Zlatno.

slovakia

left justify in out

Tradičné podujatie svojou účasťopu podporil minister obrany Martin Glváč. „Slovenské národné povstanie sa stalo pre ďalšie generácie trvalým zdrojom hrdosti a vlastenectva. Výrazne prispelo k spravodlivejšiemu postaveniu Slovenska v rámci obnovenej Československej republiky a preto každá spomienka na tieto pamätné dni má obrovský význam,“ povedal. 

Takmer 11 kilometrov dlhú trasu náučného partizánskeho chodníka, ktorý spájal Skýcov so Zlatnom v okrese Zlaté Moravce už v časoch SNP, absolvovalo zhruba 300 účastníkov. Na otvorení pochodu nechýbal zakladateľ náučného chodníka generálporučík vo výslužbe Ján Husák, ktorý tento rok oslávil už 90. narodeniny. „Pre mňa je veľká radosť, keď sa môžem ešte v mojom veku zúčastniť na otvorení tohto pochodu,“ skonštatoval a všetkým aktívnym účastníkov zaželal príjemné poznávanie chodníka, po ktorom ako mladý partizán chodil. Náučný partizánsky chodník je sprístupnený od roku 1988. Patrí k stredne náročným, prevýšenie na 10,5 kilometra dlhej trase je 350 metrov. Má šesť zastávok, medzi nimi studničku Jelšovku, miesta, kde sídlila partizánska skupina Národný pomstiteľ, partizánske bunkre na Stratenom vrchu či tajný sklad munície a zbraní. Na Vápennom vrchu s výškou 536 metrov sa nachádza turistická rozhľadňa. Z drevenej veže vysokej takmer 20 metrov sa jej návštevníkom ponúka pohľad na scenériu Tribečského pohoria. Výhľadu z rozhľadne nebráni v okolí žiadna vyššia terénna prekážka a v slnečný deň z nej možno dovidieť až do vzdialenosti 100 kilometrov.

Do priamych bojov v SNP sa zapojilo vyše sto mužov zo Skýcova, deviati z nich v bojoch padli. Po vypuknutí povstania bola oblasť šesť mesiacov slobodným partizánskym územím pod kontrolou 1600 partizánov z rôznych oddielov a brigád. Za pomoc partizánom a účasť občanov obce v odboji fašisti Skýcov 16. marca 1945 napadli a zapálili, pričom zničili 250 domov. Po vojne sa ľudia do zničenej obce vrátili a vybudovali nový Skýcov. 

V najmenšej obci zlatomoraveckého okresu  Zlatne sa prvé partizánske oddiely usadili v októbri 1944. Už začiatkom decembra sa v obci nachádzalo vyše tisíc partizánov rozličných národností, ktorí obývali takmer každý dom na Zlatne. Ruskí a slovenskí partizáni spolu s povstalcami a príslušníkmi iných národov tu vytvorili Nitriansku partizánsku brigádu. 22. decembra 1944 havarovali v tesnej blízkosti obce dve sovietske lietadlá, ktoré prinášali povstalcom strelivo, výbušnininy, potraviny a lieky. Zahynulo 11 občanov Zlatna a 11 sovietskych letcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona