Účastníci olympíjskych hier sa budú musieť riadiť množstvom opatrení. Čo budú musieť dodržiavať?

NETKY.SK • 27 Január 2021, 13:23 • 2 min
Účastníci olympíjskych hier sa budú musieť riadiť množstvom opatrení. Čo budú musieť dodržiavať?

TOKIO - Prezident MOV Thomas Bach v tejto súvislosti už viackrát vyhlásil, že najschodnejšou cestou pre bezpečné olympijské hry bude vakcinácia športovcov, ktorá však nesmie byť povinná.

slovakia

left justify in out

Japonskí organizátori olymíjskych hier v Tokiu spoločne s Mezdinárodným olympíjskym výborom budúci týždeň zverejnia  sumár pravidiel, ktorými sa budú riadiť účastníci OH. Kniha pravidiel bude vydaná 4. februára vo švjačiarskom meste Lausanne, kde sa nachádza olympíjska centrála, deň potom by ju podľa všetkého mali zverejniť aj Japonci.


"Rátame so štyrmi možnými scenármi. Od toho najťažšieho s obmedzeným cestovaním a vytvorením tzv. bublín až po situáciu bez korony," vysvetlila šéfka mediálnych operácií MOV, Lucia Montanarellová. "Súčasná situácia vo svete je veľmi podobná jednej s nami modelovaných situácií, keď je pandémia stále prítomná medzi nami," doplnila.

 

 

Protokolmi by sa malo riadiť spolu viac ako 15-tisíc účastníkov olympíjskych hier spoločne s paraolympionikmi. Záväzná však bude aj pre ďalšie tisícky členov realizačných tímov, zástupcov médií a športových funkcionárov, ktorí sa tiež budú premiestňovať do Japonska v súvislosti s OH a PH 2020. Organizátori však rátajú s tým, že všetci zúčastnení najskôr strávia neurčitý čas v karanténe, neskôr sa pôjdu otestovať a do dejiska hier by mali prísť s negatívnymi výsledkami testov na koronavírus.  "Vieme, že stojíme pred obrovskou výzvou, a to vytvoriť bublinu pre všetkých športovcov. Jedna vec je bublina pre 200 športovcov iba v jednom športe a úplne iná vec je vytvoriť ju pre tisícky predstaviteľov z rôznych športov," podotkla Montanarellová.

 

 

V súvislosti s touto problematikou je najviac očakávaná odpoveď na otázku, či budú OH a PH v Tokiu prístupné aj pre fanúšikov zo zahraničia. Olympijská ministerka Seiko Hašimotová zatiaľ podala iba vyhýbavú odpoveď: "Bude to známe niekedy v jarných mesiacoch. Faktom je, že čím menej bude fanúšikov, tým vyššie budú naše náklady. Organizačný výbor očakával z predaja lístkov zisk 800 miliónov dolárov. Prípadný schodok musí vyrovnať japonská vláda," vyhlásila Hašimotová, bývalá dráhová cyklistka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies