Účastníci historickej Cyklojazdy zo Zvolena na Spišský hrad prejdú 650 km

NETKY.SK • 30 August 2017, 15:56 • 2 min
Účastníci historickej Cyklojazdy zo Zvolena na Spišský hrad prejdú 650 km

ZVOLEN - Viac ako 650 kilometrov absolvujú účastníci Cyklojazdy histórie zo Zvolena, cez poľskú Vislu, Spišský hrad a späť do Zvolena. Minipelotón s 15 jazdcami odštartoval zo Zvolena v utorok 29. augusta a do mesta sa opäť vráti v sobotu 2. septembra s takmer štyridsiatkou cyklistov, pretože ďalší sa k nim pridajú cestou späť, v Spišskom Podhradí.

slovakia

left justify in out

Cieľom Cyklojazdy histórie je zviditeľňovať Zvolen a jednu z jeho dominánt - Pustý hrad. Podujatie sa začalo organizovať pred 15 rokmi, kedy začala partia nadšencov spájať cyklojazdou Pustý hrad a Spišský hrad.

 

Podľa jedného z účastníkov cyklojazdy Petra Drozdíka po piatich rokoch prišli nápady historickú cyklojazdu zatraktívniť a preto sa začalo bicyklovať nielen zo Spiša do Zvolena, ale aj z poľskej Visly, maďarského Vyšehradu, českého Slavkova u Brna. Pokračovalo sa jazdami zo Štrasburgu, Prachatíc, Bruselu, Grazu.

 

V roku 2015 sa Cyklojazda histórie vrátila k svojej hlavnej trase Spišský hrad – Pustý hrad a hlavným organizátorom sa spolu s mestom stalo občianske združenie Cyklo Zvolen.

 

Aj keď už cyklojazda začala v deň výročia SNP jazdou zo Zvolena do poľskej Visly, štart hlavnej časti tohtoročnej cyklojazdy je piatok 1. septembra o 7.45 h na Spišskom hrade za aktívnej účasti cyklistov a predstaviteľov Spišského Podhradia. Trasa potom vedie cez Levoču, Poprad, Svit, Čierny Váh, Priehybu, Heľpu a Brezno do Nemeckej, kde sa po 150 kilometroch nocuje. V sobotu sa pokračuje 50-kilometrovou etapou cez Banskú Bystricu do Zvolena, na Pustý hrad. Aby nebola cyklojazda nudná, tento rok sa účastníci rozhodli prejsť z Liptova na Horehronie cez sedlo Priehyba.

 

"Zo Zvolena sa na cestu vydalo 15 cyklistov, v Poľsku sa k nám pridalo ďalších 15 a zo Spišského hradu by malo absolvovať trasu na Pustý hrad celkom 37 jazdcov," povedala TASR členka združenia Cyklo Zvolen Monika Moravcová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona