Účasť v eurovoľbách odhlalila, aký postoj Slovensko zastáva smerom k EÚ

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 11:49 • 2 min
Účasť v eurovoľbách odhlalila, aký postoj Slovensko zastáva smerom k EÚ

BRATISLAVA - Na základe prieskumu agentúry Focus sa zistilo, že voliči vyjadrili negatívny postoj voči Európskej únii (EÚ) svojou neúčasťou na májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Mnohí ľudia, ktorí sa k volebným urnám nedostavili tvrdia, že dôvodom sú euroskepticizmus či protieurópske dôvody. 

 

"Na účasť boli motivovanejší proeurópsky naladení občania. Spomedzi tých, ktorí si myslia, že projekt európskej integrácie by mal pokračovať a integrácia by sa mala prehlbovať, volilo až 37 %, z tých, ktorí v EÚ nevidia budúcnosť, iba 11 %," uviedla Oľga Gyárfášová, sociologička z Inštitútu pre verejné otázky.

 

img

 

Ako najčastejší dôvod neúčasti respondenti uvádzali objektívne príčiny, napríklad chorobu alebo pracovnú cestu. Takto svoju neúčasť vysvetlilo takmer 36 % respondentov. Sociologička však upozorňuje, že môže ísť len o slabú motiváciu ísť voliť. Druhým najčastejším dôvodom bol nezáujem o voľby a politiku samotnú. Uviedlo ho takmer 30 % účastníkov prieskumu. Ďalšie dôvody boli nedôvera k politikom či nedostatok informácií alebo slabá kampaň.

 

img

 

Kampaň k eurovoľbám podľa prieskumu vôbec nesledovalo 30 percent opýtaných. Z tých, ktorí kampaň sledovali, väčšina (70 %) išla voliť. Podľa Gyárfášovej je však v tomto prípade ťažké určiť, či je účasť vo voľbách príčina alebo následok sledovania kampane. Víťazom sa stala koalícia Progresívne Slovensko - Spolu (20,11 percenta), za ňou nasleduje strana Smer-SD (15,72 percenta), tretia je ĽSNS (12,07 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za KDH (9,69 percenta), SaS (9,62 percenta) a OĽaNO (5,25 percenta).

 

 

Účasť v eurovoľbách dosiahla 22,7 % oprávnených voličov, čo oproti 13-percentnej účasti v roku 2014 predstavuje nárast o viac než deväť percentuálnych bodov. Aj napriek takýmto pozitívnym číslam sa stalo Slovensko opäť raz krajinou EÚ, kde bola volebná účasť občanov najslabšia.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies