Účasť v Bratislave ovplyvňuje dážď, na Kramároch vypadlo kúrenie

NETKY.SK • 9 November 2013, 13:52 • 2 min
Účasť v Bratislave ovplyvňuje dážď, na Kramároch vypadlo kúrenie

BRATISLAVA - Mestské časti ale nehlásia žiadne výtržnosti.

slovakia

left justify in out

Voľby do vyššieho územného celku (VÚC) zatiaľ v hlavnom meste prebiehajú pokojne.

V jednej z volebných miestností na bratislavských Kramároch akurát vypadlo kúrenie. Mestské časti ale nehlásia žiadne výtržnosti, niektoré však tvrdia, že účasť na regionálnych voľbách zrejme ovplyvní aj daždivé počasie.
"Volebné miestnosti otvorili v Bratislave načas, komisie nemali dosiaľ žiadne problémy ani otázky. Ani na náš oficiálny mobilný telefón sme od momentu začatia volieb ešte nedostali žiadnu sťažnosť, čo sa ale môže zmeniť, no zatiaľ prebiehajú voľby pokojne," potvrdil TASR Ján Keselý, predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja. Doplnil, že v priebehu predpoludnia urobil aj osobné kontroly na niekoľkých volebných miestach a okrskové komisie upozornil, že sa môžu dopytovať na nadriadené volebné komisie.
V Bratislave momentálne prší, niektoré mestské časti preto odhadujú, že aj počasie môže spôsobiť nižšiu účasť na regionálnych voľbách. Podľa Keselého to tak úplne byť nemusí. "Počasie vždy ovplyvňuje účasť na voľbách. Možno ľudia nepôjdu voliť, lebo prší, ale možno práve preto nepôjdu na výlet a teda voliť pôjdu. Nie je to asi ale rozhodujúce, skôr je to o tom, či ľudia voliť chcú," poznamenal.
Hoci z jednotlivých okrskových komisií v Bratislave hlásia zatiaľ pokojný priebeh, na bratislavských Kramároch už mestská časť Nové Mesto musela operatívne zabezpečovať ohrievače. "Vo volebnej miestnosti na zdravotníckej univerzite vypadlo kúrenie. Chceli sme predísť prípadnému nachladnutie členov komisie," povedal pre TASR hovorca mestskej časti Marek Tettinger. V Novom Meste je vytvorených 44 volebných okrskov a samospráva eviduje vyše 35.264 oprávnených voličov. "Podľa komisií je účasť zatiaľ nižšia a ovplyvňuje ju intenzívny dážď," dodal hovorca.
Pokojný priebeh bez výtržností hlási aj bratislavský Ružinov, kde ľudia chodia odovzdávať svoj hlas do 70 volebných okrskov i Devínska Nová Ves, kde sa volí v 14. "Účasť je ale slabá, chodia nám prevažne voliči v mladšom a strednom veku," vraví Dagmar Tittelová, zapisovateľka jednej z okrskových komisií v Základnej škole Ivana Bukovčana.
Dobrú volebnú účasť ale TASR potvrdili menšie bratislavské mestské časti. Hlási ju napríklad starosta Jaroviec Pavel Škodler, kde sa volí v kultúrnom dome. "Naši občania sú disciplinovaní, ale keďže je ich málo, voľby do veľkej miery neovplyvnia," myslí si. Ak účasť porovná s prechádzajúcimi regionálnymi voľbami, odhaduje dnes možno aj vyššiu.
Prekvapení z vyššej účasti, ako bola predpokladaná, sú aj v Čunove. Tvrdí to zapisovateľka okrskovej komisie Jana Bánová. "Už pár minút po otvorení volebnej miestnosti prišli prví. Ale chodia priebežne, takže nečakajú v rade," podotkla. Štyri minúty po otvorení prišli prví voliči odovzdať svoj hlas vybratému predsedovi kraja a krajským poslancom aj v Rusovciach. Referentka pre voľby v mestskej časti Daniela Plišňáková zo svojich niekoľkoročných skúseností očakáva, že viac občanov príde odvoliť večer. "Všetko zatiaľ prebieha pokojne," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies