Účasť športovcov SR do Soči vyjde cca na 1,4 milióna

NETKY.SK • 21 August 2013, 12:39 • 2 min
Účasť športovcov SR do Soči vyjde cca na 1,4 milióna

BRATISLAVA - Účasť slovenských športovcov na zimných olympijských hrách (ZOH) a zimných paralympijských hrách (ZPH) v Soči vyjde približne na 1,4 mil. eur. Z toho zo štátneho rozpočtu na olympiádu pôjde 980-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

"Výdavky na zabezpečenie účasti na ZOH 2014 a ZPH 2014 zahŕňajú dopravu, oblečenie, ubytovanie, stravné, zdravotné zabezpečenie, poistenie, vstupenky a ďalšie organizačné výdavky členov výprav," uvádza sa v materiáli o prípravách na olympiádu, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda. 

Ak slovenskí športovci v Soči uspejú, čakajú na nich odmeny. Rovnako ako na olympijských a paralympijských hrách 2012 v Londýne ocení ministerstvo školstva športovcov a družstvá, ktorí dosiahnu umiestnenie do 8. miesta na olympiáde a do 6. miesta na paralympiáde. Pri individuálnych športoch je napríklad za prvé miesto odmena 22 500 eur, za druhé miesto 17 500 a za tretiu priečku 12 500 eur. Pri kolektívnych športoch je za zlato pre člena družstva odmena 7500 eur, za striebro 6500 a za bronz 5500 eur. 

Slovenský olympijský výber (SOV) si podľa spomenutého materiálu nestanovuje konkrétny cieľ zisku medailí a umiestnení. "Očakáva však od športovcov, že budú príkladne reprezentovať SR a v súťažiach dosiahnu osobné výkonnostné maximum," tvrdí rezort školstva. Cieľom Slovenského paralympijského výboru (SPV) je dosiahnuť výsledky porovnateľné s rezultátmi na predchádzajúcich ZPH 2010, kde Slováci získali 11 medailových umiestnení. Slovenskí športovci by mali mať na olympiáde zastúpenie v šiestich športoch a v 11 športových odvetviach. 

Slovenskú výpravu bude tvoriť približne 60 športovcov a k tomu zodpovedajúci počet členov ich sprievodu (tréneri, technici, lekári, maséri a vedenie výpravy). Do Soči vycestujú okrem športovcov a ich sprievodu napríklad aj prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico či minister školstva Dušan Čaplovič a ich hostia. Na paralympiáde má už Slovensko istú účasť 21 športovcov a v hre sú ešte stále dva športy. 

Zimné olympijské hry sa uskutočnia v ruskom Soči 7. - 23. februára 2014, paralympiáda bude od 7. do 16. marca 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies