Účasť policajtov zo Slovenska na strážení hraníc je príkladom spolupráce V4

NETKY.SK • 20 Október 2015, 20:44 • 2 min
Účasť policajtov zo Slovenska na strážení hraníc je príkladom spolupráce V4

BUDAPEŠŤ - Účasť slovenských policajtov na strážení maďarsko-srbskej hranice je príkladom spolupráce Vyšehradskej skupiny (V4) a znamená, že jej krajiny dali spoločnú odpoveď na spoločnú výzvu, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister vnútra Sándor Pintér.

slovakia

left justify in out

Pintér na pôde Pohotovostnej polície pri príležitosti príchodu 50 slovenských policajtov, ktorí majú pomáhať maďarským kolegom na hranici so Srbskom, ďalej podľa agentúry MTI povedal, že Maďarsko sa rozhodlo aplikovať právne normy Európskej únie a dodržať schengenské smernice a predpisy. "V tom sa zhodli vedúci predstavitelia vyšehradských krajín, a na ochranu zelených hraníc vytvoria dočasnú spoločnú policajnú jednotku. Slovenskí policajti sú prvou skupinou súvisiacou s týmto rozhodnutím," dodal Pintér.

 

Minister vnútra pripomenul, že do EÚ smeruje mnoho ilegálnych migrantov a utečencov, pričom hranice Maďarska prekročilo v tomto roku vyše 390.000 ľudí. Dodal, že v súlade s rozhodnutím Maďarska bude zabezpečená ochrana tzv. zelených hraníc, cez ktorú bude možné prechádzať iba na vyznačených hraničných priechodoch a pri splnení príslušných právnych podmienok.

 

Pintér slovenským policajtom zdôraznil, že plnením stanovených úloh strážia nielen Maďarsko, ale aj Slovensko a zvyšok EÚ. Predstavitelia V4 podľa neho vytvorili príklad spolupráce a príslušníkov polície preto vyzval, aby túto spoluprácu preukázali aj v praxi.

 

Maďarských policajných veliteľov Pintér vyzval, aby slovenských policajtov prijali ako hostí a aby ich v každodennej práci vnímali ako pripravených. Príslušníkom polície SR odovzdal šéf rezortu pásky na rukáv s označením V4, na ktorom hviezdy pripomínajú vlajku EÚ, ktorú obklopujú národné vlajky Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska.

 

Samostatnú iniciatívu V4 týkajúcu sa ochrany európskych hraníc označil pri tejto príležitosti za príkladnú aj hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Podľa neho je to ukážkou toho, že ilegálnu migráciu je možné potláčať aj na regionálnej úrovni.

 

Kovács informoval, že na budúci týždeň podpíše Maďarsko dohodu aj s Českou republikou, na základe nej príde do Maďarska z Česka podobný počet policajtov ako zo Slovenska, a podobnú zmluvu pripravujú aj s Poľskom.

Hovorca dodal, že maďarská vláda na dnešnom rokovaní zhodnotila situáciu a skonštatovala, že zatvorenie južných hraníc je účinným krokom. "Voči tým niekoľkým ľuďom, ktorí prekonajú fyzické zábrany, zasiahneme v zmysle nových, prísnejších právnych noriem," uzavrel Kovács.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies