Účasť na voľbách vo Francúzsku dosiahla do poludnia 28,5 percenta

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 13:50 • 2 min
Účasť na voľbách vo Francúzsku dosiahla do poludnia 28,5 percenta

PARÍŽ - V dnešnom prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku odovzdalo do poludnia svoje hlasy približne 28,5 percenta registrovaných voličov, oznámilo ministerstvo vnútra v Paríži.

slovakia

left justify in out

Ide o približne rovnakú účasť ako pri posledných prezidentských voľbách v roku 2012 (28,3 percenta), v ktorých zvíťazil socialista Francois Hollande. Celkovo sa vtedy na voľbách zúčastnilo 79,5 percenta voličov. Mierne vyššiu účasť v rovnakom čase, 31,2 percenta, zaznamenali vo voľbách v roku 2007, ktoré vyhral konzervatívec Nicolas Sarkozy.

Francúzske zámorské územia, v ktorých sa sčasti hlasovalo už v sobotu, nie sú do čiastkovej účasti zahrnuté. Žije v nich však len veľmi malá časť voličov.

Prieskumy naznačujú tesný súboj štyroch vedúcich kandidátov, z ktorých dvaja najúspešnejší zrejme postúpia do druhého kola 7. mája. Pozorovatelia vychádzali z toho, že nižšia účasť by mohla byť v prospech "extrémnych" kandidátov.

Francúzske ministerstvo vnútra tiež oznámilo, že volebnú miestnosť v meste Besancon na východe krajiny dočasne evakuovali po tom, ako pred ňou niekto nechal vozidlo s naštartovaným motorom. Auto bolo nahlásené ako ukradnuté a malo falošné tabuľky s evidenčným číslom, uviedol zdroj z ministerstva vnútra pre agentúru Reuters.

Volebnú miestnosť neskôr znova otvorili po tom, ako podozrivé auto preskúmali odborníci na výbušniny, ktorí dospeli k záveru, že nepredstavuje hrozbu, uviedol hovorca ministerstva pre agentúru AP.

Dosiaľ podľa hovorcu neboli počas dnešného hlasovania hlásené iné incidenty.

Voľby francúzskeho prezidenta prebiehajú za prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré zaisťujú desaťtisíce policajtov i niekoľko tisíc vojakov. Obavy o bezpečnosť oživil tento týždeň útok v Paríži. Vo Francúzsku naďalej platí výnimočný stav po krvavých útokoch islamských extrémistov z uplynulých rokov.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona