Účasť na eurovoľbách je v rámci celej EÚ stále nižšia

NETKY.SK • 20 Máj 2019, 06:58 • 2 min
Účasť na eurovoľbách je v rámci celej EÚ stále nižšia

BRUSEL - Štatistiky v rámci celej Európskej únie ukazujú, že každých päť rokov klesá účasť na voľbách do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

K eurovoľbám prichádza len menej ako polovica oprávnených voličov, pričom najnižšia účasť je už tradične zaznamenávaná v rámci strednej a východnej Európy, no v posledných rokoch výrazne klesá účasť aj v zakladajúcich krajinách. Toto sa deje aj napriek skutočnosti, že EP má momentálne oveľa viac právomocí a je rovnocenný s Radou Európskej únie.

 

"Vo väčšine členských štátov EÚ je neúčasť vo voľbách do EP vyššia ako vo voľbách do národných parlamentov. Rozdiel je v priemere 25 percentuálnych bodov a vidieť to na východe, ako aj na západe EÚ," vyjadril sa Olivier Rozenberg, profesora z Centra pre európske štúdie na Parížskom inštitúte politických vied.

 

img

 

Inštitút Jacqua Delorsa sa vyjadril, že takáto situácia je „normálnym javom“. Eurovoľby sa totiž konajú na nadnárodnej úrovni, čo väčšina voličov automaticky vyhodnotí ako záležitosť menej dôležitú než voľby realizované na úrovni štátu. Ľudia majú navyše pocit, že ich hlas v rámci EÚ je bezvýznamný.

 

V roku 2014 bolo práve Slovensko v rámci EÚ krajinou, v ktorej dosiahla účasť v eurovoľbách najnižšie čísla. Bolo to len 13 percent. To pre nás nie je práve najlichotivejší výsledok.

 

img

 

V nadchádzajúcich eurovoľbách (23.-26. mája) bude hlasovanie povinné zo zákona v piatich členských krajinách EÚ — v Belgicku, Grécku, Bulharsku, Luxembursku a na Cypre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona