UBS zaplatí v USA 885 miliónov na urovanie sporu okolo hypoték

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 17:13 • 2 min
UBS zaplatí v USA 885 miliónov na urovanie sporu okolo hypoték

WASHINGTON - Švajčiarska banka UBS urovnala v USA právny spor týkajúci sa hypotekárnych úverov. Zaplatí vyrovnanie vo výške takmer 885 miliónov USD (667,4 milióna eur). Americké orgány postupujú aj proti ďalším finančným inštitútom, napríklad Deutsche Bank, informovali agentúra Reuters a internetový portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

UBS zaplatí 415 miliónov USD americkému štátnemu hypotekárnemu ústavu Fannie Mae a ďalších 470 miliónov USD jeho sesterskej firme Fannie Mae. O vyrovnaní dnes informoval federálny dohľad nad hypotekárnymi ústavmi FHFA. FHFA zasa stiahne obvinenia proti UBS, podľa ktorých švajčiarska banka zavádzala Fannie Mae a Freddie Mac pri obchodovaní s hypotekárnymi cennými papiermi v rokoch 2004 až 2007. Dohoda o vyrovnaní však neznamená, že banka priznala svoju vinu.

UBS informovala o dohode už začiatkom týždňa, nespresnila však sumu. Uviedla len, že si v 2. kvartáli odložila 865 miliónov CHF (701,3 milióna eur) pred zdanením na súdne spory a iné výnimočné výdavky. Banka napriek tomu v 2. kvartáli dokázala zvýšiť čistý zisk na 690 miliónov CHF zo 425 miliónov CHF v rovnakom období vlani.

Agentúra FHFA podobné obvinenia ako proti UBS vzniesla proti 18 finančným inštitútom, medzi ktorými je napríklad aj Deutsche Bank. So Citigroup a GE Captial sa už dohodla na vyrovnaní. Fannie Mae a Freddie Mac zaznamenali po spľasnutí realitnej bubliny v roku 2008 obrovské straty a museli byť zoštátnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies