Uber oznámil, že pozastaví svoju činnosť v Maďarsku

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 13:04 • 2 min
Uber oznámil, že pozastaví svoju činnosť v Maďarsku

BUDAPEŠŤ - Súkromná platformová spoločnosť Uber dnes potvrdila, že s platnosťou od 24. júla na neurčitú dobu pozastaví svoju činnosť v Maďarsku, informovalo internetové vydanie denníka Népszabadság.

slovakia

left justify in out

Operatívny šéf Uberu v Maďarsku Zoltán Fekete na tlačovej konferencii v Budapešti oznámil, že služby síce pozastavujú na neurčitú dobu, avšak zatiaľ nie je zrejmé, kedy by bolo možné činnosť spoločnosti obnoviť.

 

V prvom kole podľa jeho slov pracuje Uber na zmene regulácie, ktorá by umožnila obnovu ponúkaných služieb v preprave osôb. Aplikáciu spoločnosť stiahne, keď vstúpi do platnosti právna norma, podľa ktorej v Maďarsku budú môcť odobrať vodičské preukazy vodičom Uberu a zobrať aj evidenčné číslo auta pracujúceho pre spoločnosť.

 

"Nechceme takýmto spôsobom ohroziť existenciu 1200 vodičov, ktorí sa v Maďarsku pripojili k systému," dodal.

 

Podľa Népszabadságu služby Uberu využívalo v Maďarsku v poslednom období 160.000 ľudí, z nich takmer 40 percent boli cudzinci.

 

Maďarský parlament pred mesiacom schválil zákon, ktorý úradom dovolí blokovať webové stránky Uberu a jeho aplikácie. K online blokáde budú môcť pristúpiť, ak Uber nebude dodržovať prísne maďarské predpisy týkajúce sa taxi služby.

 

Uber, ktorý poskytuje alternatívne taxi služby, pôsobí v Budapešti približne 1,5 roka. Jeho ceny sú nižšie než úradne stanovené tarify. Budapešť na konci roka 2013 stanovila jednotný záväzný cenník pre taxíky a zvýšila požiadavky na vybavenie a kvalitu áut.

 

"Uber si naďalej myslí, že zakazovanie a blokovanie nových technológií len preto, že sa nedajú vtesnať do rámca zastaranej regulácie, nie je dobrou cestou," uviedla firma po schválení zákona.

 

Prípadné blokovanie aplikácie však nie je také jednoduché a príslušný maďarský regulačný orgán NMHH to bude schopný uskutočniť najskôr koncom roka.

 

Budapeštianski taxikári viackrát protestovali proti Uberu blokovaním centra hlavného mesta. Tvrdili, že nepožadujú zakázanie konkurenčnej prepravnej spoločnosti, ale to, aby od nej vyžadovali plnenie pravidiel osobnej prepravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies