Uber je prepravná spoločnosť, štáty ju môžu regulovať

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 15:15 • 2 min
Uber je prepravná spoločnosť, štáty ju môžu regulovať

BRUSEL - Alternatívna taxislužba Uber je prepravná spoločnosť a členské štáty Európskej únie ju môžu regulovať na základe svojej legislatívy. Uviedol to vo štvrtok generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie (ECJ) Maciej Szpunar. O vyjadrenie súd požiadala španielska taxislužba, podľa ktorej pobočka Uberu v Barcelone pôsobí ako neférová konkurencia.

slovakia

left justify in out

Podľa právneho názoru generálneho advokáta spoločnosť Uber poskytuje zákazníkom na základe ich dopytu komplexný systém mestskej dopravy, ktorý môžu štáty regulovať. Uber preto nemôže vystupovať ako „sprostredkovateľ informácií o službe“, na ktorého podnikanie sa vzťahujú pravidlá EÚ o slobodnom poskytovaní služieb, zdôraznil Szpunar. Jeho názor nie je pre súd záväzný, s argumentáciou svojich generálnych advokátov sa však najvyšší súdny tribunál EÚ zvyčajne stotožní.


Technologická platforma Uber spája používateľov aplikácie s vodičmi áut, ktorí v reálnom čase používajú platformu Uber a s jej pomocou zabezpečujú spoločné využívanie vlastných vozidiel so záujemcami o zdieľanie jázd. Podľa údajov firmy platforma v súčasnosti poskytuje alternatívny spôsob dopravy vo viac ako päťsto mestách v 80 krajinách sveta.

V Bratislave Uber funguje od roku 2015. Činnosť alternatívnej taxislužby vo viacerých európskych mestách už zablokovali príslušné súdy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona