Účasť v komunálnych voľbách by sa mala pohybovať okolo 50 percent

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:42 • 2 min
Účasť v komunálnych voľbách by sa mala pohybovať okolo 50 percent

Účasť v komunálnych voľbách by sa mala pohybovať okolo 50 percent

slovakia

left justify in out

Agentúra FOCUS očakáva, že reálna účasť v komunálnych voľbách sa bude v celoslovenskom priemere pohybovať na 50-percentnej hranici. Vychádza pritom zo svojich predchádzajúcich skúseností. Opiera sa tiež o výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila 5. až 11. októbra na 1033 ľuďoch. Na voľbách sa chce jednoznačne zúčastniť 28,6 percenta obyvateľov SR, vyššiu mieru pravdepodobnosti deklaruje 23,9 percenta opýtaných.
      Výsledky naznačujú vyššiu účasť v sídlach do 5000 obyvateľov, kde môže v priemere dosiahnuť alebo presiahnuť 60-percentnú hranicu. V najväčších mestách sa podľa FOCUS-u môže stať, že sa bude pohybovať len na úrovni 30 percent. Najnižšia sa ukazuje v Bratislavskom kraji. Nadpriemerný záujem o účasť agentúra zaznamenala v Žilinskom kraji.
      Najmenší záujem o voľby majú 18 až 24-roční respondenti, najvyšší, naopak, 55 až 64-roční občania. Pravdepodobnosť účasti stúpa aj so vzdelaním.
      Z hľadiska straníckych sympatií deklarujú najvyššiu mieru potenciálnej účasti voliči SMK a Mosta-Híd, najnižšia sa zatiaľ ukazuje medzi voličmi SaS.
      FOCUS sa pýtal respondentov aj na ich spokojnosť s činnosťou miestnej samosprávy za uplynulé štyri roky. Celkovú alebo prevažujúcu spokojnosť vyjadrilo 33,1 percenta opýtaných. Čo je rovnako ako pred štyrmi rokmi. Nespokojných bolo 33,6 percenta obyvateľov. To je v porovnaní s rokom 2006 nárast o deväť percentuálnych bodov.
      Spokojnosť s pôsobením poslancov a starostu či primátora pritom častejšie vyjadrujú občania z menších sídiel do 2000 obyvateľov a tiež respondenti bývajúci v Žilinskom a Prešovskom kraji. Z hľadiska straníckych sympatií je vyšší podiel spokojných obyvateľov medzi potenciálnymi voličmi KDH, Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS.
      Nadpriemerná nespokojnosť bola zaznamenaná medzi respondentmi z Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Vyšší podiel je medzi potenciálnymi voličmi SDKÚ-DS a SMK, ako aj menších mimoparlamentných strán a medzi nevoličmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona