U2 rušia koncert v St. Louis, dôvodom sú protesty Afroameričanov

NETKY.SK • 17 September 2017, 06:00 • 2 min
U2 rušia koncert v St. Louis, dôvodom sú protesty Afroameričanov

ST. LOUIS - Kultová írska rocková kapela U2 na poslednú chvíľu zrušila svoj sobotňajší koncert v americkom St. Louis.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú masové protesty v meste, ktoré prerastajú do násilností. Ako skupina napísala na svojej stránke, nechce riskovať, že by sa účastníkom plánovaného koncertu v tejto situácii niečo stalo. Krátko pred definitívnym rozhodnutím kapely informovala miestna polícia organizátorov koncertu, že nebude môcť jeho účastníkom zaručiť takú mieru bezpečnosti, aká je pri takýchto masových podujatiach bežná.

Protesty, ktoré sa v meste začali v piatok a pokračujú aj v sobotu, vyvolalo rozhodnutie sudcu prepustiť na slobodu bez obvinenia bývalého policajta Jasona Stockleyho, ktorý v roku 2011 zastrelil po automobilovej naháňačke Afroameričana. Policajt tvrdil, že ho zastrelil v sebaobrane, keďže obeť mala pri sebe zbraň. Podľa obžaloby však zbraň do auta obete umiestnil až následne Stockley. Policajta začali stíhať až po šiestich rokoch, konkrétne po tom, keď sa na verejnosť dostalo video zo zásahu, na ktorom hovorí, že ide "zastreliť toho vyj**anca".

Krátko po vynesení oslobodzovacieho rozsudku v prípade Stockleyho vyšli do ulíc St. Louis stovky nahnevaných ľudí, prevažne Afroameričanov a pri následných zrážkach s políciou utrpelo zranenia desať policajtov a 23 demonštrantov bolo zatknutých.

U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete. Na konte majú trinásť štúdioviek. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Sunday Bloody Sunday, One, With Or Without You, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona