U. S. Steel podľa Richtera neporušil memorandum uzavreté s vládou

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 15:23 • 2 min
U. S. Steel podľa Richtera neporušil memorandum uzavreté s vládou

BRATISLAVA/KOŠICE – Spoločnosť U. S. Steel Košice neporušila memorandum uzavreté s vládou.

slovakia

left justify in out

Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) v reakcii na štvrtkové (17. 3.) vyjadrenia Odborového zväzu KOVO. Odborári považujú rozhodnutie firmy zrušiť k 1. aprílu 29 pracovných administratívnych a manažérskych miest za veľmi tvrdé opatrenie, navyše v rozpore s platným memorandom.

 

Richter potvrdil, že vláda komunikuje s odbormi aj s vedením podniku a jeden z problémov vidí v tom, že kolektívna zmluva platí len do konca marca. „Teda zároveň aj vyrokovávajú novú kolektívnu zmluvu, a to je proces zložitý, zosúladiť a nájsť priechodnosť vecí, ktoré je pripravený akceptovať manažment aj odborári. V tejto chvíli sa nedajú vylúčiť ani nejaké nátlakové akcie zo strany odborárov, ale hlavne s cieľom dosiahnuť prioritné body kolektívnej zmluvy,“ povedal dnes v Bratislave.

 

Zároveň priznal, že prepúšťanie 29 zamestnancov nemožno označiť za hromadné, preto firma nie je zo zákona povinná ani hlásiť to úradu práce. „Z posledného rokovania s manažmentom a po konzultácii s odborármi bola vzájomná dohoda, že ponúknu isté nadštandardy z hľadiska možného odchodu, že budú mať záujem sa rozlúčiť najmä s ľuďmi, ktorí sú v dôchodkovom veku, čo je prirodzený proces. Dohoda bola taká, že budú konzultovať tieto postupy s odbormi,“ priblížil šéf rezortu práce.

 

Po skončení procesov súvisiacich so zostavovaním nového kabinetu plánuje vláda zvolať oficiálne rokovania, kde sa bude zaujímať o zámery podniku. „V tejto chvíli nemôžem konštatovať, že by bolo porušené memorandum uzavreté medzi vládou a U. S. Steel. Ak by sme dospeli k poznaniu, že sa dostávame niekam na hranu záväzku, ktorý súvisí s týmto memorandom, celkom iste by sa rokovalo, a to aj na úrovni premiéra,“ ubezpečil Richter.

 

Informácie o možnom predaji košickej spoločnosti podľa neho vedenie zatiaľ nepotvrdilo. „Je to súkromná firma, pokiaľ sa majitelia rozhodnú, že budú mať záujem ju predať, tak to môžu uskutočniť. Ale vzhľadom na záväzky, ktoré vzájomne máme vyjadrené v memorande, celkom iste by vláda mala byť o postupe informovaná, aby sme mali právo sa k tomu vyjadriť. Ovplyvniť eventuálny predaj nie je možné,“ zdôraznil minister.

 

Dodal, že takýto vývoj sa čiastočne dal predpokladať. „Proces je nám relatívne známy, súvisí s odbytom ocele a hlavne s prísunom čínskych výrobcov na európsky trh. Aj na úrovni Európskej komisie sa teraz prijímajú viaceré opatrenia, ktoré by mali posilniť postavenie výrobcov ocele z Európy a istým spôsobom eliminovať expanziu čínskej ocele na európsky trh,“ uzavrel Richter.

 

Odbory upozornili, že v memorande je podmienka využívať na dosahovanie efektívnejších organizačných štruktúr iba prirodzený úbytok pracovných síl alebo ukončovanie pracovného pomeru so zamestnancami po vzájomnej dohode. Zároveň pripomenuli, že nedávno sa z podniku po dohode so zamestnávateľom rozhodlo odísť 80 ľudí. Firma argumentuje, že podmienky na trhu s oceľou sa v poslednom období ešte viac skomplikovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies