U.S. Steel opúšťa klub najväčších, index S&P 500

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 14:38 • 2 min
U.S. Steel opúšťa klub najväčších, index S&P 500

BRATISLAVA - Kedysi najväčšia spoločnosť na svete a vôbec prvý podnik, ktorého trhová kapitalizácia prekročila 1 mld. amerických dolárov, opúšťa index zostavený z najväčších hráčov obchodovaných v Spojených štátoch amerických.

slovakia

left justify in out

Je ňou oceliarska spoločnosť U.S. Steel, ktorá je dobre známa aj na Slovensku. V Košiciach totiž vlastní a prevádzkuje jediný podnik koncernu mimo amerického kontinentu.

 

"Spoločnosť založená J. P. Morganom a oceliarskymi magnátmi vrátane Andrewa Carnegieho je príliš malá pre americký akciový benchmark,“ cituje agentúra Bloomberg stanovisko S&P Dow Jones Indices, ktorá stanovuje váhy jednotlivých titulov v rámci indexu S&P 500. Koncern U.S. Steel sa tak s aktuálnou trhovou hodnotou 3,8 mld. USD prepadne do indexu spoločností s nižšou kapitalizáciou S&P MidCap 400 už 1. júla po uzatvorení obchodovania. 

 

Odborníci hovoria, že by to výraznejšie akciami oceliarskeho koncernu zatriasť nemalo. Ide totiž o "známe meno" a predsa len neopúšťa všetky indexy. Pravdou však je, že U.S. Steelu nepomáhali práve výsledky firmy samotnej. V posledných rokoch totiž výrazne pocítila dopad nadbytočných kapacít v svetovom oceliarskom biznise a tiež konkurencie lacných dovozov. Posledných päť rokov produkuje straty a len tento rok sa podľa agentúry Bloomberg akcie koncernu prepadli o 12 %. A to je podľa objemu produkcie U.S. Steel stále najväčšou oceliarskou firmou v USA. 

 

Spoločnosť U.S. Steel má pritom za sebou zaujímavú históriu. Vznikla už v roku 1901 a zakrátko dodávala až dve tretiny všetkej ocele spotrebovanej v USA. Počas druhej svetovej vojny patrila medzi spoločnosti s najväčšími kontraktmi, neskôr čelila aj pokusom o zoštátnenie. V osemdesiatych rokoch sa pustila aj do ropného biznisu, neskôr sa však svojich nemetalurgických aktivít opäť vzdala. Jej prvou zahraničnou akvizíciou bola práve kúpa Východoslovenských železiarní v Košiciach v roku 2001. 

Na jej miesto v rámci indexu S&P 500 bude zaradená firma Martin Marietta, ktorá sa zaoberá výrobou stavebných materiálov. Jej výsledky z posledného obdobia sú o poznanie impozantnejšie. Akcie spoločnosti v tomto roku posilnili podľa Bloombergu o 32 % a aktuálne dosahuje trhovú hodnotu 6,1 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies