U.S. Steel Košice sa odvolal voči zaisteniu jeho pozemkov na Najvyšší súd SR

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 19:26 • 2 min
U.S. Steel Košice sa odvolal voči zaisteniu jeho pozemkov na Najvyšší súd SR

KOŠICE – Oceliarne U.S. Steel Košice nesúhlasia s uznesením Krajského súdu v Košiciach o zriadení záložného práva na nehnuteľnosti v ich vlastníctve, ani s jeho odôvodnením. Hutnícka spoločnosť podala voči rozhodnutiu odvolanie na Najvyšší súd (NS) SR.

slovakia

left justify in out

Záležitosť sa týka vlečúceho sa súdneho sporu o náhradu škody, ktorý vedie s U.S. Steel Košice americká firma ADAMS&Co. Krajský súd 28. marca vyhovel jej návrhu na vydanie zabezpečovacieho opatrenia pre "dôvodnú obavu" žalobcu, že prípadná exekúcia bude ohrozená. Návrh podala firma ADAMS&Co. vzhľadom na medializované informácie o chystanom predaji košických oceliarní. Rozsah založených pozemkov, zhruba 500 hektárov, je podľa firmy adekvátny sume 47 miliónov USD, na ktorú doteraz narástla výška žalovanej sumy vrátane úrokov z omeškania.

 

"Sme presvedčení, že prípadná exekúcia v prebiehajúcom spore so spoločnosťou ADAMS and Co., INC, nebola nikdy ohrozená a preto neboli splnené zákonné podmienky na jeho vydanie. Naša spoločnosť podala voči predmetnému uzneseniu odvolanie," uviedol dnes pre TASR hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača.

 

Oceliarne podľa neho využijú všetky dostupné právne prostriedky na ochranu svojich práv a budú veľmi pozorne vyhodnocovať všetky podozrenia na nezákonný postup voči spoločnosti. "U.S. Steel Košice je spoločensky zodpovednou spoločnosťou, ktorá si plní svoje záväzky a dodržiava všetky platné zákony," konštatoval Bača.

 

Vydanie opatrenia podľa hovorkyne krajského súdu Marcely Gálovej neobmedzuje vlastníka nehnuteľností s ich nakladaním a výkon záložného práva môže nastať až po tom, keď pohľadávka bude priznaná právoplatným súdnym rozhodnutím.

 

Spoločnosť ADAMS&Co. sa už takmer 18 rokov súdne domáha náhrady škody za to, že firmy patriace do skupiny niekdajších Východoslovenských železiarní (VSŽ) mali neoprávnene využívať jej know-how. Žalovanou stranou v prvom rade je spoločnosť Gratio Holdings so sídlom na Cypre, ktorá sa stala právnym nástupcom VSŽ. Žalobu podala poradenská firma registrovaná v americkom štáte Delawere ešte v roku 1999 proti spoločnosti VSŽ Oceľ. Žalovaná suma vtedy bola 9,6 milióna USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies