U. S. Steel Košice sa nedohodlo s odborármi na novej kolektívnej zmluve

NETKY.SK • 30 Jún 2020, 19:20 • 2 min
U. S. Steel Košice sa nedohodlo s odborármi na novej kolektívnej zmluve

KOŠICE - Košické oceliarne sa s odborármi na novej kolektívnej zmluve na nasledujúce štyri roky nedohodli. Posledný deň platnosti tej doterajšej je utorok. Uviedol to hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

slovakia

left justify in out

Mediácia

"Aj napriek 25 kolám vyjednávania sa nám s našimi odbormi nepodarilo dosiahnuť dohodu a dnes nás informovali, že idú kontaktovať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR so žiadosťou o pridelenie mediátora na vyriešenie našich rozdielnych stanovísk," uviedol Bača.

 

img

 

Podľa jeho slov je firma z rozhodnutia odborárov sklamaná, no bude plne spolupracovať so sprostredkovateľom na procese mediácie. Predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga potvrdil zámer požiadať o pridelenie sprostredkovateľa a ďalšie konanie absolvovať za jeho účasti. "Kolektívne vyjednávanie sa končí sporom a ďalej budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy SR," povedal.

 

Problémom bol pracovný čas a mzda 

Návrh novej kolektívnej zmluvy vlani v novembri pripravili spolu s ďalšou odborovou organizáciou pôsobiacou v podniku - OZ NKOS. Podľa Vargu sa s vedením oceliarní nepodarilo nájsť zhodu a spoločný konsenzus v kľúčových otázkach, akými sú týždenný pracovný čas zamestnancov a ich mzdové ohodnotenie.

 

Spresnil, že spornou sa stala najskôr otázka týždenného pracovného času zamestnancov, respektíve enormný tlak na jeho zvýšenie.

 

img

 

"V ťažkých časoch zúriacej recesie v hutníctve v rámci Európskej únie, v časoch negatívnych ekonomických dosahov koronakrízy na našu spoločnosť a s prihliadnutím na ostatných, skutočne náročných 14 mesiacov, je pracovná doba zaknihovaná v kolektívnej zmluve ako naša nosná idea," uviedol.

 

Platnosť zmluvy končí

Ako hovorca oceliarní pripomenul, od stredy (1. 7.)kolektívna zmluva z roku 2016 nebude platiť. "Avšak naďalej budeme plniť naše záväzky z kolektívnej zmluvy týkajúce sa odmeňovania dohodnutého v roku 2016. Fabrika zostáva v prevádzke a očakávame, že všetci zamestnanci budú pracovať tak ako obvykle," dodal Bača s tým, že odborárom dali niekoľko návrhov, ktoré podľa neho reflektovali súčasnú situáciu v ekonomike a oceliarstve v Európskej únii.

 

img

 

Dodatok o jednorázovej mzde 

V košickom U. S. Steel sa začali rokovania predstaviteľov odborov a vedenia podniku o novej kolektívnej zmluve 22. januára. Platnosť kolektívnej zmluvy mala pôvodne vypršať 31. marca. Následne sa dohodli na jej 30-dňovom predĺžení, neskôr ju predĺžili ešte do konca júna.

 

Medzitým odobrili dodatok, prostredníctvom ktorého mohli niektorí zamestnanci pri ukončení pracovného pomeru dohodou dostať jednorazovú mzdu do výšky 18-násobku priemernej mesačnej mzdy.

 

img

 

Varga dodal, že ku koncu tohto mesiaca sa podarilo naplniť ambíciu zamestnávateľa, ktorý vlani deklaroval zámer znížiť počet zamestnancov počas dva a pol roka o 2500. Podľa jeho slov sa to podarilo dosiahnuť aj vďaka viacerým motivačným programom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona