U ruského vysokoškoláka našli materiál určený na výrobu bômb

NETKY.SK • 27 Január 2014, 09:24 • 2 min
U ruského vysokoškoláka našli materiál určený na výrobu bômb

ALTOONA - Vysokoškolského študenta ruskej národnosti zatkla polícia v americkej Pennsylvánii a obvinila ho, že sa vo svojom byte neďaleko satelitného kampusu Pennsylvánskej štátnej univerzity pokúšal zostrojiť výbušný systém. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vysokoškolák Vladislav Miftachov (18) strávil víkend v policajnej cele po tom, čo ho v piatok zatkli v univerzitnom kampuse v Atloone a obvinili z prechovávania zbraní hromadného ničenia a ďalších trestných činov súvisiacich s držaním drog a nedovoleným ozbrojovaním. Sudca v jeho prípade stanovil kauciu vo výške 500.000 dolárov.

Miftachovov spolubývajúci Andrew Leff potvrdil, že Miftachov v nedávnej minulosti odpálil tri "minibomby" len kúsok od domu, v ktorom bývajú.

Leff pre denník Altoona Mirror uviedol, že Miftachovovi radil, aby sa materiálu na výrobu bômb zbavil. Miftachova nazval "tupým" a "šialeným" chalanom, ktorý síce nevie, čo so sebou a je impulzívny, avšak nie nebezpečný. "Je to šialenec," povedal Leff. 

V policajnej zápisnici sa uvádza, že polícia prehľadávala Miftachovov byt pre podozrenie, že Miftachov pestuje marihuanu, na čo policajtov upozornil jeho domáci. Pri prehliadke bytu našli policajti kufor, v ktorom boli uložené dve škatule s rozbuškami a ďalší pyrotechnický materiál. Všetky prostriedky pennsylvánska polícia neskôr zneškodnila.

Keď sa policajti Miftachova ešte v jeho byte opýtali, čo chcel s nájdenými prostriedkami robiť, odvetil, že chcel "vyhadzovať veci do vzduchu". Neskôr počas výsluchu na policajnej stanici už Miftachov povedal, že síce v Kalifornii, kde tiež istý čas žil, so všeličím experimentoval, ale nikdy to nerobil v Pennsylvánii a nikdy sa nechystal vyhadzovať niečo do povetria. 

"Miftachov uviedol, že mal v úmysle niečo odpáliť, ale len niekde na nejakom odľahlom mieste a nikdy nechcel nič vyhodiť do vzduchu," uvádza sa v policajnej zápisnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies