U premiéra, ktorý je sedem rokov v kóme, sa prejavili známky vedomia

NETKY.SK • 28 Január 2013, 08:14 • 2 min
U premiéra, ktorý je sedem rokov v kóme, sa prejavili známky vedomia

U premiéra, ktorý je sedem rokov v kóme, sa prejavili známky vedomia - Politika Lekárov bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, ktorý je od mozgovej porážky spred siedmich rokov v kóme, prekvapilo, keď pri nedávnom vyšetrení jeho mozgu zaznamenali ur

slovakia

left justify in out

imgLekárov bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, ktorý je od mozgovej porážky spred siedmich rokov v kóme, prekvapilo, keď pri nedávnom vyšetrení jeho mozgu zaznamenali "určitú mieru vedomia". Informoval o tom v nedeľu expert, ktorý ho vyšetril magnetickou rezonanciou.

Výsledky testov uskutočnené spoločným izraelsko-americkým tímom neznamenajú, že bývalý generál a pravicový politik, z ktorého sa stal mierotvorca, sa prebudí z kómy, v ktorej je od mozgovej príhody z januára 2006.

Lekári však vnímajú reakcie 84-ročného Šarona pri štvrtkovom dvojhodinovom vyšetrení ako "povzbudivé" pre prípad, že jedného dňa bude existovať liečba na niektoré kómy, uviedol Alon Friedman, riaditeľ oddelenia neurológie nemocnice Soroka v izraelskom meste Beeršeba.

Experti v tejto nemocnici, ku ktorým sa pridal popredný americký neurológ Martin Monti z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, podrobili Šaronov mozog magnetickej rezonancii s cieľom otestovať jeho činnosť, uviedol Friedman v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters.

"Pravdepodobnosť, že sa dostane z postele, je veľmi, veľmi malá," povedal Friedman.

Prístroj však odhalil určitú aktivitu mozgu, keď Šaronovi ukázali fotografie jeho rodiny a keď ho požiadali, aby si predstavil svoj domov. Naznačuje to, že Šaron napriek komatóznemu stavu "možno počúva a niektoré dôležité informácie sa dostanú do jeho mozgu a sú spracované", uviedol Friedman. Je teda šanca, že je pri vedomí, aj keď nemôže reagovať fyzicky vzhľadom na ochrnutie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies