Už o necelý mesiac bude Európsky týždeň mobility

NETKY.SK • 26 August 2011, 13:27 • 2 min
Už o necelý mesiac bude Európsky týždeň mobility

Už o necelý mesiac bude Európsky týždeň mobility

slovakia

left justify in out

img

Upozorniť na problémy s neustálym nárastom automobilovej dopravy a následným vplyvom na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov. Toto je hlavným cieľom jubilejného 10. ročníka celoeurópskej iniciatívy Európsky týždeň mobility (ETM), ktorej tohtoročnou témou je Alternatívna doprava. Začne sa už o 3 týždne, vo štvrtok 16. septembra 2011, vyvrcholí Dňom bez áut. Minister životného prostredia SR József Nagy vyzýva samosprávy slovenských miest a obcí, neziskové organizácie, občianske združenia, súkromný sektor, ako aj ďalšie organizácie a inštitúcie k zapojeniu sa do ETM. Aktivity realizované v rámci tejto iniciatívy sú určené pre občanov miest a obcí a ich cieľom je poskytnúť priestor pre predstavenie a popularizáciu alternatívnych spôsobov a druhov dopravy.

V mnohých európskych mestách už dnes môžeme vidieť, že ulice nepatria iba autám, ale predovšetkým cyklistom, verejnej doprave i chodcom. Týždeň mobility má za cieľ rozšírenie tohto trendu aj do ďalších európskych miest. Tohtoročná téma je v súčasnosti spoločensky veľmi aktuálna a zvýšenie využívania alternatívnych spôsobov dopravy môže priniesť nielen čistotu a poriadok v slovenských obciach a mestách, ale vie byť aj prínosom pre ochranu životného prostredia. Minister životného prostredia SR József Nagy je aktívnym priaznivcom nielen cykloturistiky, ale najmä cyklodopravy.

Ministerstvo životného prostredia SR sa do aktivít v rámci týždňa ETM tiež zapojí a pripraví niekoľko podujatí, medzi inými inšpiratívnu výstavu o možnostiach a riešeniach v oblasti využívania alternatívnych spôsobov dopravy v meste.

Európsky týždeň mobility potrvá v dňoch 16.-22.septembra 2011 a vyvrcholí už tradične Dňom bez áut. Do minuloročného 9.ročníka tejto iniciatívy sa zapojilo rekordných 2 221 európskych miest a obcí zo 42 krajín, t.j. vyše 221 miliónov ľudí. Tohtoročný predpoklad účastníkov je ešte ambicióznejší.

Zdroj: MŹP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies