U labute z Piešťan potvrdili vtáčiu chrípku

NETKY.SK • 30 Január 2017, 13:50 • 2 min
U labute z Piešťan potvrdili vtáčiu chrípku

TRNAVA – Ďalšie ohnisko vtáčej chrípky potvrdili veterinári v Piešťanoch. Národné referenčné laboratórium pre aviárnu influenzu zistilo vírus v prípade uhynutej labute, ktorú našli v koryte Váhu pri Kolonádovom moste v Piešťanoch minulý týždeň. V Trnavskom kraji už bola vtáčia chrípka potvrdená v prípade voľne žijúceho vtáctva v okresoch Dunajská Streda, Senica a Skalica, v prípade domáceho chovu v Hornej Krupej v okrese Trnava.

slovakia

left justify in out

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Trnave v súvislosti s potvrdením ochorenia v Piešťanoch nariadila monitorovaciu oblasť s polomerom tri kilometre od miesta nálezu labute s potvrdeným vírusom, čo zasahuje kataster Piešťan a susedných obcí Moravany nad Váhom a Banka. Samosprávy majú v tomto území do 3. februára vykonať súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí.

 

Chovatelia hydiny a iného vtáctva majú zabezpečiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch, dezinfikovať vstupy a východy z priestorov chovov, zamedziť kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcimi vtákmi a vykonať majú aj ďalšie opatrenia. V monitorovanej oblasti platí zákaz premiestňovať hydinu a vtáky bez povolenia veterinárov, zákaz zhromažďovania hydiny na trhoch, výstavách a iných podujatiach, ale aj zákaz vstupu cudzích osôb do domácich chovov.


Prvý prípad vtáčej chrípky na Slovensku potvrdili v decembri v drobnochove v Bratislave. Medzi voľne žijúcim vtáctvom ochorenie potvrdili prvýkrát začiatkom januára na južnom Slovensku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies