U Kaliňáka riešia, či meniť legislatívu o referende

NETKY.SK • 9 Február 2015, 15:05 • 2 min
U Kaliňáka riešia, či meniť legislatívu o referende

BRATISLAVA - Na ministerstve vnútra riešia otázku, či by sa mali meniť legislatívne pravidlá pre referendum.

slovakia

left justify in out

"Otázka, či by sa mali pravidlá zmeniť, či a ako by mala byť regulovaná kampaň pred referendom a ktoré obmedzenia by sa mali na referendum vzťahovať, je v súčasnosti predmetom posudzovania," uviedli pre agentúru SITA z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Od 1. júla tohto roku začnú platiť nové volebné kódexy, ktoré okrem iného zjednotili pravidlá pre voľby. Podľa ministerstva vnútra sa počas prípravy kódexov neuvažovalo o osobitných obmedzeniach, prípadne regulácii referenda. "Žiadna z politických strán v tom čase s podobným návrhom na rokovania o zákonoch neprišla," dodáva rezort vnútra.

 

Programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk si myslí, že sobotné referendum o ochrane rodiny odhalilo nedostatočnú legislatívu o inštitúte referenda. „Ukázalo sa, že na referendum máme ako spoločnosť 25 rokov po revolúcii nedostatočne upravené pravidlá,“ povedala Wienk minulý týždeň pre agentúru SITA. „Na rozdiel od volieb nikto nesleduje výdavky na referendové kampane, žiaden zákon nezdôrazňuje transparentnosť takýchto zdrojov a nenúti aktérov, ktorí vedú kampane pred referendom, zverejňovať svoje výdavky a príjmy,“ vyjadrila sa Wienk. 

 

Podľa Wienk je tiež nedostatočne upravená kampaň v médiách, ktoré si nemusia byť isté, či kampaň uverejniť alebo nie. „Toto by malo byť poučením pre celú spoločnosť, aby sa zmobilizovali parlamentné sily a aby sa zladili pravidlá, ktoré fungujú pre voľby a referendum,“ dodala. Ministerstvo vnútra však tvrdí, že pravidlo v tejto oblasti je jasné. "V zákone o vysielaní a retransmisii sa ustanovuje, že vysielanie politickej reklamy a reklamy propagujúcej náboženstvo alebo ateizmus sa zakazuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Vzhľadom na skutočnosť, že osobitný zákon, ktorým je v tomto prípade zákon o spôsobe vykonania referenda, neustanovuje možnosti vysielania politickej reklamy, pravidlo v tejto oblasti je určené podľa nášho názoru nespochybniteľne," napísali z ministerstva. 

 

Viaceré politické strany prišli po sobotňajšom referende s návrhmi, ako upraviť legislatívu o plebiscite. Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic napríklad navrhuje, aby sa celoštátne referendá konali vždy spolu s parlamentnými voľbami, miestne referendá s komunálnymi voľbami a krajské s regionálnymi voľbami. Podobný návrh má aj hnutie OĽaNO a SaS. Obyčajní tiež navrhujú zrušiť kvórum potrebné pre platnosť referenda. Strana SaS prišla s tým, že by sa mali zlúčiť volebné komisie, aby na referendum a voľby dohliadala iba jedna komisia. Líder liberálov Richard Sulík by zároveň otvoril otázku o možnom znížení podpisov potrebných pre vyhlásenie celoštátneho referenda z dnešných 350-tisíc na menej. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona