U domorodého kmeňa bol zistený prvý prípad nákazy koronavírusom

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 07:35 • 2 min
U domorodého kmeňa bol zistený prvý prípad nákazy koronavírusom

QUITO - Prvý prípad nákazy novým koronavírusom bol zistený u jedného z domorodých kmeňov, žijúcich v Amazonskom pralese na území Ekvádora, informovala agentúra AFP odvolajúc sa na údaje zverejnené v nedeľu ekvádorským ministerstvom zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Waoranské organizácie prostredníctvom Aliancie pre ľudské práva v Ekvádore (DDHH) varovali, že šírenie COVID-19 by mohlo mať "katastrofálne a veľmi zhubné" následky pre ich komunitu, ktorá je náchylná na choroby.

 

Skontrolovali 40 ľudí

Prvý prípad hlásený v kmeni Waorani je "17-ročná tehotná žena, u ktorej sa začali prejavovať príznaky 4. mája," uviedlo ministerstvo. Bola hospitalizovaná v nemocnici v hlavnom meste, kde ju umiestnili do izolácie.

 

Federálna vláda v spolupráci s náčelníkmi domorodých kmeňov skontrolovala 40 ľudí, s ktorými žena prišla do styku v komunite Miwaguno, ktorá má 140 obyvateľov.

 

 

"Bolo zistených sedemnásť ľudí s anamnézou dýchacích problémov. K dnešnému dňu malo šesť z nich symptómy, takže sa vykonalo 20 rýchlotestov a sedem výterov z nosohltana," uviedlo ministerstvo zdravotníctva, výsledky testov však nezverejnilo.

 

Ekvádor, jedna z najťažšie postihnutých krajín Latinskej Ameriky, je už druhý mesiac v tzv. lockdowne, ktorý má spomaliť šírenie koronavírusu v krajine.

 

Ekvádor zaznamenal okolo 33.000 prípadov nákazy 2700 úmrtí v dôsledku koronavírusu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies