Slovensko sa za posledných desať rokov výrazne zmenilo k lepšiemu

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 07:58 • 2 min
Slovensko sa za posledných desať rokov výrazne zmenilo k lepšiemu

BRATISLAVA – Nemecko je dlhodobo najvýznamnejší obchodný partner Slovenska, a naopak, Slovensko patrí medzi TOP 20 najlepších zahraničných partnerov Nemecka. Tieto slová odzneli dnes v Bratislave na oslavách 10. výročia založenia Slovensko–nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK).

slovakia

left justify in out

"Keď hovoríme o hospodárstve a hospodárskom rozvoji myslím si, že je vždy naším cieľom, aby sme pripravovali dôstojnú prácu pre ľudí, aby žili spokojne," povedal parlamentárny štátny tajomník nemeckého ministerstva hospodárstva Uwe Beckmeyer. Konštatoval, že s odstupom dvadsiatich rokov, keď bol v Bratislave a na Slovensku ešte ako bývalý senátor hospodárstva hanzovného mesta Brémy, sa veľa urobilo. "Krajina rozkvitla, mesto rozkvitlo a myslím si, že obchodná a priemyselná komora k tomu prispela rozhovormi, iniciatívami, podnikateľskou odvahou a aj iniciatívami, aby pomohli a rozvíjali podnikateľské prostredie. Môžeme byť radi a tešiť sa z týchto aspektov, koľko kompetencie a angažovanosti sme tu našli u jednotlivých členov, som tým dnes nadšený," povedal Beckmeyer a konštatoval, že ak by sa nemeckí investori mali znovu rozhodnúť pre investície na Slovensku, tak by sa rozhodli znovu pre túto krajinu. Podotkol, že aj v časoch krízy obe krajiny prejavili zodpovednosť a vzhľadom na doterajšie investície sú obe odkázané na budúcu spoluprácu. Posilniť podľa Beckmeyera treba na oboch stranách trh práce, zvýšiť mobilitu ľudí, presvedčiť ich, že nielen univerzitné vzdelanie im zabezpečí budúci dobrý život, ale aj stredné školy technického zamerania. V tejto súvislosti nemecká strana SNOPK pozitívne hodnotila marcové zavedenie duálneho vzdelávania v stredných odborných školách. "Rezervy sú ešte v investíciách do spoločných projektov v oblasti vývoja a výskumu. V oboch krajinách máme nedostatky v infraštruktúre. U nás sa musí opravovať a u vás budovať," zhodnotil Beckmeyer.

 

Nemecko je s takmer 500 podnikmi, ktoré sa u nás etablovali, 15-miliardovými investíciami a 90.000 zamestnancami dlhodobo najväčší partner Slovenska. Je tretím najväčším exportérom na svete. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) označil nemecké know-how za prínos pre slovenské podniky. Poukázal na ideálne podmienky na spoluprácu oboch krajín, ktoré vytvára nielen spoločná mena, ale aj teritoriálna blízkosť krajín a kultúrne a civilizačné prieniky.

 

SNOPK bola nápomocná pri prieniku našich podnikateľov na nemecký trh, povedal jej prezident Vladimír Slezák.

"Snaží sa aj naopak nepriamo pôsobiť na tvorcov našej legislatívy, aby prihliadali na záujmy našich nemeckých kolegov na našom trhu." V tomto, ako povedal Slezák, bude komora pokračovať. "Určite budú pred nami výzvy, napríklad v oblasti duálneho vzdelávania, v ktorom sme len na začiatku, pretože generácia, na ktorej sme postavili úspech tejto republiky, začína starnúť, za chvíľu odíde zo svojho aktívneho života a nemáme ju kým nahradiť," skonštatoval šéf SNOPK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona