U amerických diplomatov vo Viedni sa objavilo záhadné ochorenie. Prebieha vyšetrovanie!

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 06:51 • 2 min
U amerických diplomatov vo Viedni sa objavilo záhadné ochorenie. Prebieha vyšetrovanie!

USA/VIEDEŇ- Spojené štáty vyšetrujú sériu záhadných ochorení, ktoré sa vyskytli u amerických diplomatov a ďalších administratívnych pracovníkov pôsobiacich vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Od januárového nástupu prezidenta Joea Bidena do funkcie ohlásilo príznaky podobné takzvanému havanskému syndrómu viac ako 20 predstaviteľov americkej diplomacie. Najnovšie prípady vo Viedni vyšli najavo v piatok v časopise New Yorker a neskôr ich potvrdilo americké ministerstvo zahraničia, ktoré uviedlo, že ich dôrazne vyšetruje.

 

Prečítajte si: Ukrajinská SBU predvolala ruského ministra obrany do Mariupolu

Havanský syndróm je doposiaľ nevysvetlené ochorenie mozgu. Americkí vedci však tvrdia, že ho s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobuje priame mikrovlnné žiarenie. Prvýkrát sa tento syndróm vyskytol na Kube v rokoch 2016 a 2017. Americkí a kanadskí diplomati v Havane sa sťažovali na závraty, stratu rovnováhy a sluchu, úzkosť a niečo, čo označili ako „kognitívna hmla“.

Americká akademická štúdia z roku 2019 zistila u týchto diplomatov „mozgové abnormality“. USA obvinili Kubu z uskutočňovania „zvukových útokov“. Tá to však poprela a incident viedol k zvýšenému napätiu medzi oboma národmi.

 

Mohlo by vás zaujímať: Záplavy v Európe si vyžiadali už viac ako 180 obetí

Rakúska metropola Viedeň má povesť centra svetovej diplomacie a špionáže. Spojené štáty tam majú veľké diplomatické zastúpenie. Mesto v súčasnosti vedie nepriame rozhovory medzi Iránom a USA o pokusoch o vzkriesenie iránskej jadrovej dohody z roku 2015.

 

Prípady tohto "syndrómu" boli hlásené aj inde vo svete, no americkí úradníci tvrdia, že počty vo Viedni sú väčšie ako v ktoromkoľvek inom meste okrem Havany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies