Týždenník Wprost zverejnil ďalšiu tajnú nahrávku politikov

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 10:53 • 2 min
Týždenník Wprost zverejnil ďalšiu tajnú nahrávku politikov

VARŠAVA - Poľský spravodajský týždenník Wprost informoval, že získal ďalšiu tajnú nahrávku, na ktorej bývalý minister hovorí, že vládnuca strana vyrovnala dlhy konkurenčného kandidáta, aby sa stiahol z prezidentských volieb v roku 2005.

slovakia

left justify in out

Ide o najnovšiu zo série záhadných nahrávok, ktoré poškodili povesť vlády a stali sa najväčšou výzvou pre premiéra Donalda Tuska od jeho nástupu k moci v roku 2007, uviedla dnes agentúra Reuters.
      

Wprost zverejnil v nedeľu na svojej webovej stránke úryvky z rozhovoru, ktorý podľa neho viedli v reštaurácii bývalý minister dopravy a výstavby Slawomir Nowak a Dariusz Zawadka, niekdajší veliteľ armádnych špeciálnych jednotiek a terajší zástupca šéfa štátnej spoločnosti PERN, prevádzkujúcej ropovody.
      

Obaja hovorili o prezidentských voľbách v roku 2005, v ktorých popredný kardiochirurg Zbigniew Religa oznámil kandidatúru, neskôr ju však stiahol a podporil Tuska. "V roku 2005, pamätám si, sme prevzali jeho dlhy, aby sa stiahol," povedal podľa správy Nowak s tým, že volebný štáb Religu narobil "strašné" dlhy. "On potom podporil Donalda, že? No, práve preto, že sme zaplatili jeho dlhy."
      

Tusk prehral voľby v druhom kole v súboji s Lechom Kaczynským, ktorý bol prezidentom do úmrtia pri havárii lietadla v roku 2010. Tusk sa stal premiérom v roku 2007 po víťazstve svojej Občianskej platformy (PO) v parlamentných voľbách.
      

Nowak sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril. Religa zomrel v roku 2009. Zawadka v e-maile pre Reuters uviedol, že podal oznámenie na prokuratúru, že bol obeťou nelegálneho odpočúvania. Prokuratúra podľa neho už prípad vyšetruje a on sa k nemu nemôže vyjadrovať, pokým nebude toto konanie uzavreté.
      

Hovorca varšavskej prokuratúry vyšetrovanie potvrdil. Tuskova vláda už čelí výzvam opozície na odstúpenie a predčasné voľby po tom, ako Wprost minulý víkend zverejnil tajne nahratý rozhovor medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, v ktorom hovorili o tom, ako môže centrálna banka, ktorá by mala byť nezávislou, pomôcť vláde zabrániť volebnej porážke.
      

Belka a Sienkiewicz tvrdia, že ich vyjadrenia boli vytrhnuté z kontextu, že neporušili žiaden zákon a že hovorili len o hypotetických scenároch, ktoré neboli realizované.
      

Tusk označil odpočúvanie štátnych predstaviteľov za pokus o prevrat. Nie je jasné, kto stojí za nahrávkami, ani prečo ich zverejňujú teraz. Ich autentickosť dosiaľ nikto nespochybnil.
      

Nowak, ktorý viedol mediálnu kampaň Tuska pred voľbami v roku 2005, odstúpil z ministerského postu vlani v novembri. Prokuratúra vtedy oznámila, že ho vyšetruje, pretože jeho majetkové priznanie neobsahovalo všetky položky, ktoré podľa zákona malo. Nowaka odvtedy obžalovali a v súčasnosti prebieha proces.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona