Týždenník Le Canard Enchainé vytiahol na Fillona novú kauzu

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 11:30 • 2 min
Týždenník Le Canard Enchainé vytiahol na Fillona novú kauzu

PARÍŽ - Francúzsky satirický týždenník Le Canard Enchainé tvrdí, že prezidentský kandidát konzervatívcov Francois Fillon dal počas svojho pôsobenia v meste Nantes prerobiť jednu z kancelárií na súkromnú kaplnku s krížom, kľačadlom a obrazmi s náboženskými motívmi.

slovakia

left justify in out

Šéf Republikánov (LR) Francois Pinte v kraji Loire-Atlantique však vo svojom tweete poprel, že by šlo o Fillonov nápad. Podľa neho kaplnka existovala už v roku 1986 - v čase, keď bol predsedom regionálnej rady gaullista Olivier Guichard.

 

Ako podpredseda a neskôr i ako predseda regionálnej rady v kraji Pays de la Loire Fillon v Nantes pôsobil od roku 1998 do roku 2002, keď sa stal členom vlády premiéra Jeana-Pierra Raffarina.

Kaplnku v sídle regionálnej rady objavili socialisti, keď preberali úrad po víťazných voľbách.

 

Týždenník Le Canard Enchainé dodal, že Fillon, podobne ako aj súčasný predseda regionálnej rady v kraji Loire Bruno Retailleau, sa tešia priazni tradicionalistických katolíckych hnutí. Samotný Fillon sa považuje za katolíka, ale priznáva, že do kostola nechodieva každú nedeľu, vždy však vo významné sviatky.

 

Bol to práve týždenník Le Canard Enchainé, ktorý na Fillona "vytiahol" tvrdenia, že ako poslanec Národného zhromaždenia fiktívne zamestnával svoju manželku Penelope i svoje deti.

Zákon síce pripúšťa, aby poslanec zamestnával svojich príbuzných, nesmie však ísť o fiktívnu prácu.

 

V súvislosti s týmito podozreniami je Fillon na 15. marca predvolaný na výsluch, pričom hrozí, že bude voči nemu vznesené aj obvinenie. Fillon odmieta tvrdenia, že konal v rozpore so zákonom. Kauza nazvaná Penelopegate pôsobila, že Fillonova popularita u voličov klesla a podľa prieskumov by nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia 23. apríla a 7. mája.

 

Podľa prieskumov verejnej mienky, ktoré boli zverejnené v sobotu, si viac ako 70 percent francúzskych voličov želá, aby sa Fillon vzdal svojej kandidatúry. Podpora mu klesla aj vo vlastnom tábore a v súčasnosti ho podporuje len približne polovica straníkov.

 

Le Canard Enchainé odhalil aj to, že Fillon v majetkovom priznaní, ktoré podávajú prezidentskí kandidáti, v rozpore so zákonom nepriznal pôžičku vo výške 50.000 eur. Fillon sa vyjadril, že "nepovažoval za potrebné uviesť" pôžičku v majetkovom priznaní. Antonin Levy, advokát prezidentského kandidáta, vyhlásil, že Fillon pôžičku splatil. Odmietol však spresniť, kedy sa tak stalo.

 

Pôžičku Fillonovi podľa týždenníka poskytol blízky spolupracovník Marc Ladreit de Lacharriere, ktorý rovnako prostredníctvom advokáta odkázal: "Táto pôžička existovala a bola vrátená."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies